Haydn föddes i Rohrau, i de östra delarna av dagens Österrike nära den ungerska gränsen, son till en fattig vagnmakare. Föräldrarna såg tidigt att pojken hade något utöver det vanliga och redan vid sex års ålder adopterades han bort till en familj Frankh för att lära sig musik på riktigt.

När Haydn var bara åtta år upptäcktes hans sopranröst och han fick arbete som korgosse i Stefanskyrkan i Wien.
Trots att han uppmärksammades så tidigt var det först under sina senare år som han skrev den klassiska musik som skulle göra honom odödlig. Haydn var nära 70 när han komponerade det stora oratoriet ”Skapelsen”.  ”Ena stunden var jag kall som is, i nästa tyckte jag att jag brann som eld”, sa Joseph Haydn själv om det här verket.

Några av hans mest kända
verk skapade han under sin tid i England, de så kallade Londonsymfonierna. Hit räknas Pukslagssymfonin (nr 94), Militärsymfonin (nr 100) och Londonsymfonin (nr 104).
Hans musik präglas av den ”pampighet” som kännetecknar wienklassicismen och det är utmärkt musik för den som vill prova på klassiskt och kanske inte är så bevandrad.

Efter tiden i England reste Joseph Haydn tillbaka till Wien, där han bland annat undervisade Beethoven och blev nära vän med Mozart.
Men trots att han var 24 år äldre än Mozart överlevde Haydn honom och många beskriver Joseph Haydn som en ensam man. Så här sa han själv om sin unga kamrat Mozart: ”Vännerna smickrar mig ofta med att jag har ett visst snille, men han stod långt över mig.”

ID: Joseph Haydn

Levde: 1732-1809. Familj: Hustrun Maria Keller, inga barn. Arbetsgivare och mecenat: Fursten Nikolaus Esterházy.

Tre tips

Symfoni 94, Pukslagssymfonin.
Trumpetkonserten i Ess-dur.
Hornkonsert nr 1 i D-dur.