Nässlor hela sommaren
Nässlor går att skörda ända fram till de blommar. Godast är de späda skotten. Klipp ner nässlorna då och då så kan du skörda späda skott hela sommaren.
Så tar du hand om nässlorna:
* Färska – Förvara i plastpåse i kylskåp.
* Torkade – Bred ut nässlorna på en bricka och låt torka på ett mörkt och varmt ställe. Förvara sedan mörkt och torrt i en burk.
* Frysta – Förvällda nässlor kan frysas in.
Så förväller du nässlorna:
Plocka 1 liter späda nässlor. Skölj i vatten. Koka sedan 2 minuter i saltat vatten. Låt rinna av.
1 liter färska nässlor blir ungefär 1 dl förvällda.
Grön nässelomelett 2 portioner
5 ägg
2 msk vatten
200 g grön sparris i bitar
1 dl förvällda nässlor
½ dl purjolök eller salladslök
½ dl pumpakärnor
1 msk grovriven ost
Smält lite smör i en stekpanna. Stek de förvällda nässlorna och sparrisen någon minut. Vispa ägg och vatten och häll i pannan. Strö över salladslök, pumpakärnor och ost när omeletten stelnat. Servera med börd och sallad.
Nässelpesto
1 dl förvällda nässlor
1 dl skalad mandel
1 dl riven stark ost, ex västerbotten
2 vitlöksklyftor
1,5 dl rapsolja
salt och peppar
Skålla och skala mandeln.
Mixa mandlarna i en matberedare eller mixer. Lägg i nässlor, vitlök, ost och hälften av oljan. Fortsätt mixa och häll i resten av oljan. Smaka av med salt och peppar.
Tips! Rör ner peston i pasta, bred på smörgås, blanda med lite gräddfil till sås, bred på lax och stek i ugn eller servera peston som tillbehör på buffén.