Så tar du hand om nässlorna:
* Färska – Förvara i plastpåse i kylskåp.
* Torkade – Bred ut nässlorna på en bricka och låt torka på ett mörkt och varmt ställe. Förvara sedan mörkt och torrt i en burk.
* Frysta – Förvällda nässlor kan frysas in.

Så förväller du nässlorna:
Plocka 1 liter späda nässlor. Skölj i vatten. Koka sedan 2 minuter i saltat vatten. Låt rinna av.
1 liter färska nässlor blir ungefär 1 dl förvällda.

Grön nässelomelett 2 portioner
5 ägg
2 msk vatten
200 g grön sparris i bitar
1 dl förvällda nässlor
½ dl purjolök eller salladslök
½ dl pumpakärnor
1 msk grovriven ost

Smält lite smör i en stekpanna. Stek de förvällda nässlorna och sparrisen någon minut. Vispa ägg och vatten och häll i pannan. Strö över salladslök, pumpakärnor och ost när omeletten stelnat. Servera med börd och sallad.

Nässelpesto
1 dl förvällda nässlor
1 dl skalad mandel
1 dl riven stark ost, ex västerbotten
2 vitlöksklyftor
1,5 dl rapsolja
salt och peppar

Skålla och skala mandeln.
Mixa mandlarna i en matberedare eller mixer. Lägg i nässlor, vitlök, ost och hälften av oljan. Fortsätt mixa och häll i rest­en av oljan. Smaka av med salt och peppar.
Tips! Rör ner peston i pasta, bred på smörgås, blanda med lite gräddfil till sås, bred på lax och stek i ugn eller servera peston som tillbehör på buffén.