Fördegen får jäsa i rumstemperatur ett dygn och allt används sedan. Ett lättbakat vardagsbröd med surdegskänsla och perfekt matsäcksbröd inför vår­ens picknick.

Surdegsciabatta 18 bröd

Dag 1
6 dl kallt vatten
½ pkt jäst
5 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjölet och rör om. Täck med plast, låt stå i rumstemperatur ett dygn.

Dag 2
4,5 dl ljummet vatten
1,5 pkt jäst
1,5 msk salt
1 msk honung
3 msk olivolja
12-13 dl vetemjöl special fullkorn
Pumpakärnor och solrosfrön

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, honung, olja och rör om. Tillsätt fördegen från dag 1 och sedan mjölet och arbeta degen tills den släpper från kanten. Låt jäsa i en-två timmar.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den. Dela i två delar och forma varje del till en avlång rulle. Platta till degen så den mäter cirka 60 x 10 cm. Skär i 9 bitar. Strö över pumpakärnor och/eller solrosfrön och lägg på plåt. Låt jäsa ytterlig­are 1 timma.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda i 10-12 minuter.

Låt svalna utan bakduk om du vill behålla en frasig yta.

Recept på riktig surdeg från grund­en finns på www.saltakvarn.se