När norska Trude Marstein skrev romanen ”Göra gott” hade hon lämpligt nog ett stort kontor. Hela den fyra meter långa väggen var fylld av lappar som skapade ordning bland alla karaktärer och när i handlingen de egentligen hörde hemma.
Romanen växte fram genom att hon skrev kors och tvärs, inte linjärt från början till slut.
”Göra gott” är en kollektivroman i ordets bokstavliga mening. 118 karaktärer. Alla sin egen huvudperson under den tid de håller i berättelsens stafettpinne.
– Jag är intresserad av människor, av individer. Och kanske främst av konstellationer av människor, mängder av människor. När man tittar närmare har alla tandkräm där hemma, de har köksmöbler, de har relations-problem. Alla runtomkring en har ett lika rikt liv som en själv, säger Trude Marstein.

Romanen utspelas under ett varmt julidygn i en norsk småstad. Här firas en 50-årsfest, här går man sin tidningsrunda, har otrohetsaffärer, arbetar, utsätts för övergrepp, dricker sprit, går till frisören, försöker skaffa barn  och allt annat som sker i en helt vanlig stad under ett dygn.
– Jag vill överraska inom det vanligas ram. Jag vill gå in i detaljerna och bagatellerna och försöka göra det intressant. Jag är intresserad av ambivalensen människor känner. Det är för mycket eller för lite, inte i balans eller i takt. Det gäller kärleksförhållanden, vänner, syskon, familjen – relationer som inte är som man önskar att de ska vara.
Trude Marstein fick idén när hon såg en film av den spanske regissören Luis Bunuel som följer från person till person. Brottet med den traditionella dramaturgin intresserade henne.

I ”Göra gott” förflyttas man från en karaktär till en annan via en blick, ett utrop, ett hundskall. Det förunderliga är att man som läsare kommer dem alla väldigt nära. Själv beskriver Trude Marstein det som att hon utvidgar dem inifrån.
– Jag uppfattar att jag som författare är väldigt friställd, att personerna bara visas fram. Vilket gör att de både blir tryggare och mer utsatta. De får klara sig själva. Jag har en viss ömhet för dem men jag behöver inte gilla dem.

Nedslag

Vem? Norska författaren Trude Marstein.
Var? På Internationell Författarscen på Kulturhuset i Stockholm där hon samtalade med Gabriella Ahlström utifrån formen "en författare - en bok".
Varför? Hennes roman "Göra gott" har översatts till svenska (Kabusa). Hon fick PO Enquists pris för unga, lovande författare 2007 och har fått flera andra utmärkelser i Norge.