Det blir allt vanligare att byta ut de traditionella bröllopstrenderna och ersätta dem med annat. Det finns många varianter på bröllopsceremonier, vissa väljer att ha bröllopet utomlands, andra vill ha pompa och ståt, gärna på ett slott med alla man känner.

Weronica och Stefan har varit förlovade i elva år, mycket har hänt sedan dess och nu planerar de att gifta sig. De har valt att gifta sig kyrkligt, fast utomhus. Bröllopsfesten ska vara hemma i villan på Ekerö tillsammans med de närmaste vännerna och släkten.
– Vi var lite sent ute så alla ­kyrkor är fullbokade, men det blir mysigt att gifta sig utomhus. Det är svårt att spara pengar när man har hus och två barn, så att ha festen hemma blev ett bra alternativ, säger Weronica.
Sonen Oscar fyra år springer runt i köket. Lillasyster Ellen två år försöker hänga på så gott det går.
– Oscar, varför gifter sig mamma och pappa, frågar Weronica. Oscar stannar upp en sekund och tittar på sin mamma.
– För att man ska byta efternamn, svarar han och fortsätter att leka.
 
Förr i tiden gifte sig folk när de var unga, som ett steg ut i vuxenlivet. På senare dagar har det blivit vanligare att vänta med ­giftermål tills man har stabil ekonomi, bostad och barn. Bröllop­et blir mer en bekräftelse av det man redan har, därför kommer också viljan att göra giftermålet mer personligt.
– För oss är det viktigt att vi får en personlig touch på bröllopet, man har ju varit på andra bröllop, och vill inte ha ett som är likadant. Vi vill inte göra det till en folkfest. Vi tycker att familjen är viktig, därför betyder det mycket att de kan vara med, säger Weronica Johansson.
Trots att det bara krävs en hindersprövning, en auktoriserad vigselförrättare och två vittnen för att genomföra vigseln, så är det festen och detaljerna som vi förknippar med bröllopet.
– Vi gifter oss inte för att bevisa något, det här är för vår skull, för att vi älskar varandra, säger Weronica.

Ringen har varit en del i det svenska giftermålet sedan 1498, men är också en av de saker som blivit viktigare på senare tid. De som gifter sig vill gärna ha egendesignade ringar som känns personliga.
Weronica och Stefan sitter runt köksbordet och tittar i olika bröllopsmagasin. Det är många små detaljer som kostar pengar i slutändan.
– Vi har specialbeställt våra ringar, och det känns väldigt bra. Det känns att det är våra ringar. Jag vill nog ha mer ett sagobröllop än jag vågar erkänna, men vi har fått vara realistiska och skära ner på sådant vi inte behöver. Totalt kommer det nog ändå bli 70 gäster, och hela kalaset kommer att kosta 100 000 kronor, säger Weronica.

ID: Weronica Johansson

Weronica Johansson och Stefan Ericson ska gifta sig i sommar, och är i full gång med planeringen. Vigseln blir utomhus, för alla kyrkor var fullbokade.Yrke: Barnskötare på sexårsverksamhet.
Ålder: 36 år.

ID: Stefan Ericsson

Yrke: Brandman och målare, håller på att öppna egen måleributik.
Ålder:
39 år.

 

Bröllopsfakta

Löpa brud
Ordet bröllop kommer från fornsvenskans brudlöp, alltså brudlopp. Det syftar på färden mellan vigseln i brudens hem och festen hos brudgummen.

Giftas på stockholmska
Att flytta ihop utan att gifta sig blev vanligt på 1800-talet. Det kallades Stockholms­äkten­skap eftersom det var vanlig­ast i städerna.

Kanada först ut

Kanada var först med att lagstifta könsneutrala äktenskap år 2000, Sverige gjorde det nu 2009.

Allt fler gifter sig
Giftermålen i Sverige har sedan 2001 ständigt ökat. 2008 vigdes 50 332 par, den högsta siffran sedan 1989. Antalet skilsmässor 2008 uppgick till 21 377.
 
Helst på en lördag
Populäraste dagen att gifta sig på är lördagar. 56 procent av giftermålen 2008 inföll på en lördag.

Dyra kärleksbevis
Förr i tiden sade man att vigselringen skulle kosta ´"som en hel månadslön".

Krona betydde renhet
Att bära krona på huvudet under ett bröllop är en symbol för renhet. Om en gravid brud bar krona på bröllopet kunde hon i vissa kyrkor få böta.

Gammalt skrock
Enligt gammal skrock ska den färdigklädda bruden se till att hon ser sin brudgum innan han får syn på henne, det kommer att ge lycka. Brudgummen ska också bära bruden över tröskeln till hemmet efter bröllopet som skydd mot farligheter.

Källa: Wikipedia och SCB