Landstingsdirektör Mona Boström uppger för medierna att avtalet, som löper ända till 2015 ska granskas om något fel är begånget. Och om politikerna i landstingets produktionsutskott blivit förbigångna.
Den politiska oppositionen, S, V och MP, säger sig vara förda bakom ljuset.

När medierna granskat affären har den visat sig ha stora brister, både vad gäller matens kvalitet och hur upphandlingen gjorts. Dessutom innehåller maten stora mängder av tillsatser och plastbyttorna som maten serveras i exploderar ofta i specialmikrougnarna med hög effekt.
Granskningen har också visat att politikerna i landstingets produktionsutskott rundats när miljardavtalet med cateringföretaget Sodexo slöts.
– Landstingets granskning måste gå fort, säger Ingela Nylund Watz, oppositionslandstingsråd (S) och ledamot av produktionsutskottet till medierna.
– Det allvarligaste är att patienterna nu får äta mat som innehåller sånt som vi hade kunnat undvika om vi vetat om det.

Det var tänkt att i nästa fas skulle också det stora Södersjukhuset få Sodexos matlådor, levererade i lastbil, dagligen från köket i Märsta norr om Stockholm.
– Nu när det har blivit en så stor diskussion kring det här så måste vi ta det på allvar och sakta ned på takten. Vi måste vänta på utvärderingen av fas 1, säger landstingsrådet Maria Wallhager (FP) till tidningen Svenska Dagbladet.