Moderator: Välkomna till chatten med Wanja Lundby-Wedin! Wanja sitter redo bakom tangentbordet för att svara på frågor.

Jea: Tror du att socialdemokraterna vinner valet 2010? Skulle du ställa upp som S-partiledare? Vi behöver fler kvinnor som inte är rädda att stå för sina åsikter, som står för det de gjort fel, mm Vi lever tyvärr i en mans värld och som kvinna får man alltid gå först. Jag tycker Mona är en utmärkt partiledare men varför vågar hon inte vissa taggarna? Kan du smitta av dig till henne är du snäll. Mvh Jea Ps jag är själv inte socialdemokrat, men vi måste 2010 byta regering och politik!
Wanja Lundby-We: Mona kommer att vässa sig! Och jsg ska göra allt för att stötta henne. Hoppas vi är många som gör det – vi behöver verkligen en annan regering, som sätter människan före marknaden och som jobbar stenhårt för ett jämlikt och rättvist Sverige.

Krister: Vad jag upplever så finns det många som är kraftigt missnöjda med hur den individuella lönesättningen fungerar. Själv ser jag hur arbetsgivaren använder den individuell lönesättningen på ett felaktigt sätt. Istället för att lönesätta efter hur bra arbetet utförs så lönesätts personlighetsdrag (vilket jag själv har exempel på i flera skriftliga lönemotiveringar). Arbetsgivaren kan tom vägra lämna ut beskrivningar av vad de anställda skall förbättra för att få en högre lön, och detta utan att facket kan göra något åt det. Som jag förstått det är det ombudsmännen som röstat fram det individuella löneavtalet en gång i tiden. Det kan ju inte vara en praktisk omöjlighet att genomföra en medlemsomröstning om hur lönesättningen skall gå till i framtiden. Varför ger ni inte oss arbatare en chans att rösta om vi önskar fortsätta med individuell lönesättning eller inte?
Wanja Lundby-We: Som tidigare ombudsman i Kommunal, så vet jag att det imte är ombudsmännen som bestämmer en sån sak. Den frågan har diskuterats på kongressen bland medlemmarnas valda ombud. Men det är självklart viktigt att ett system med individuell lönesättning uppfattas som rättvis bland de som omfattas.

bävern: Hur tycker du att du blev behandlad av media?
Wanja Lundby-We: Media ska granska, men det var en pressad period. Jag tycker att jag fick bära ansvaret för hela styrelsens arbete och rapporteringen var stundtals väldigt vinklad. När jag beskrevs som girig, utan värderingar och långt från medlemmarna kändes det tungt.Men det har vägts upp av mycket stöd från enskilda medlemmar.

Tina Rönnberg: Jag tror bestämt att de som har något stort uppdrag ex ordförande även `får” fler uppdrag så det blir totalt för mycket. Chefen på ett av våra AB-bolag måste regelbundet redovisa alla uppdrag och de resonera i styrelsen om han hinner med huvuduppdrag . Om det anses bli för mycket uppdrag måste han avsäga sig något. Kan det vara något för facket?? Rensa. Sprid uppdrag på fler aktiva.
Wanja Lundby-We: Jag har aldrig själv frågat efter ett uppdrag, det mesta är gammal tradition. LO-ordförande har alltid suttit i dessa styrelser… Nu har jag , och andra, lärt att traditioner är till för att brytas! Vi har fördelar bättre och bestämt att årligen se över så att de uppdrag jag har ska vara de som anses nödvändiga för att jag på bästa sätt ska kunna fullgöra mitt uppdrag.

marianne: hela projektet kring sjukdoms drabbade som kassan utförsäkrat bör ses över! syna kassan ! kassan har kört över allt och alla.. behover av sådan kassan är ringa. vad ska lo göra år saken.. ett akut problem för allt för många. inte får ut sin sjukpenning utan dumpas till ett bidrags system felaktigt!
Wanja Lundby-We: LO är starkt kritiska till den s k rehabkedjan, somm sorterar ut människor. Vi står upp för en sjukförsäkring som ger förutsättningar till stöd genom rehabilitering att komma tillbaka till sitt arbete i första hand.

Lasse Grönberg: Varför avgår du inte? Är det pengarna som styr dig till blindo?
Wanja Lundby-We: Jag avgår inte så länge jag har medlemmarnas förtroende, det vore både fegt och fel. Jag återvaldes förra året för en fyraårsperiod och vill inte svika det förtroendet. Pengar har aldrig styrt mig!

Eva-Lena: Hur mår du själv just nu? Vad har du lärt dig av detta? Är du arg på dem som lurade dig?
Wanja Lundby-We: Jag mår ganska bra just nu, även om det tar tid att återhämta sig. Jag får så mycket stöd från enskilda medlemmar och från de jag möter på arbetsplatser och på fackliga möten och det stärker! Visst har jag lärt från det som hänt. Jag kommer nog aldrig mer att lita på att andra kan mer än mig, jag kommer att kräva att jag ska förstå varje beslut. Det får inte finnas någon tvekan om innebörden av förslag till beslut. Jag är arg och besviken, men det är inte känslor som styr mig – jag ser framåt.

marianne: Hur kan kassan få utförsäkra under pågående medc utförd vård mot alla fakta? vi dumpas, och kassan anser att vi inte är inkomstförsäkrade? Vad är det för sjukförsäkring , trots dokumenterad sjukdom och utförd vård ? har stått utan ersättning i from av sjukpenning sedan 200411xx, kassan nollade felaktigt sgi 2003 utförde ett brytärende , tom mot arbetsgovarens rehab utredning och medc fakta.. Vad gör man ? sä nu inte överklaga..? Till vad ? länsrätten vägrar mig muntlig förhandling.. och sedan är stopp.. man nekar nämligen prövnings tillstånd.. SÅ vi står har rättslösa mot kassan! Advokat samfunder påtalade bristen redan 2002.. Hur skall vi överleva ? Nu så slår husmarks ändring till ochså… arbestslös… rekommenderar att bli aldrig sjuk i detta sjuka moment 22 system !
Wanja Lundby-We: Du verkar ha drabbats hårt. Det är svårt av dina frågor att veta exakt vilken hjälp du behöver. Jag tycker att du ska kontakt med din sektion, om du inte redan gjort det. Även om det nya sjukförsäkringssystemet har stora brister, så har du rätt till en rättssäker bedömning.

Tomas A: Känns det skönt att den värsta mediestormen är över?
Wanja Lundby-We: Ja1 Det är skönt att få ägna sig åt det som är viktifgt för medlemmarna, inte minst att påverka den politik som behövs för att underlätta i krisen.

Anne Carlén Hel: jag är kommunalare, fackligt förtroendvald och jobbar dessutom som kursledare inom ABF. Jag möter så många medlemmar inom LO, som är arga och besvikna på hur detta med AMF sköttes. Visst är många arga på dig oxå. Jag försöker informera och berätta så bra o tydligt jag kan hur det hela gick till, men jag känner att misstroende är stort. Nu är jag tacksam på ett sätt, för att många medlemmar faktiskt PRATAR och ifrågasätter facket, men hur gör jag som ”budbärare” för att förstärka vikten av att facket är otroligt viktigt nu i dessa tider! Är trött på att försvara ”fackpamperiet” när jag brinner för att informera och utbilda medlemmarna till medvetna och starka fackliga företrädare!! Stå på dig Wanja…jag slåss för dig! Anne
Wanja Lundby-We: Jag förstår precis vad du menar! Vem vill försvara ”fackpampar” – inte jag ia alla fall. Då menar jag vad som läggs in i begreppet, att vi inte företräder våra värderingar, att vi seglar bort från medlemmarna, att vi berikar oss själva osv. Men det är en beskrivning jag inte känner igen mig i! Det är en konstruerad bild, där media använder begreppet fackpamp som synonymt med facklig ledare, något som upprör mig. Vi ska naturligtvis granskas, medlemmarna har rätt att ställa krav, men jag har under alla år här på LO levt efter en bra regel, som jag gärna delar med mig av: Du ska inte göra något som du inte kan stå upp på ett medlemsmöte och berätta om. Bra,va?

bävern: De flesta väljarna ger regeringen ett bra betyg för deras hantering av den ekonomiska krisen. Vad är ditt betyg?
Wanja Lundby-We: Jag tycker inte att de har hanterat krisen på arbetsmarknaden över huvud taget! De har sänkt A-kassan, de har minskat möjligheterna till utbildning för arbetslösa och de saknar ett program för att minska arbetslösheten. De skulle t ex kunna ge mer pengar till kommunerna, så de slipper säga upp. Efterfrågan på vård och omsorg minskar ju inte i kristider, tvärtom.

Tommy J: Sänder dig en hjärtligt hälsning, det kan Du behöva
Wanja Lundby-We: Tack, snälla du! Det är genom omtanke och vänliga tankar vi alla mår bättre, så jag skänker dig allt gott!

Mikael Andersso: Hur vill du göra för att få LOs medlemmar att engagera sig mer i facket ? På vilket sätt kan facket på bästa sätt nå ut till medlemmarna ? Min egna reflektion är att fackföreningsrörelsen måste göra en omstart, och ta fram och trycka på de grundläggande värderingarna som vi har/hade. Med vänlig hälsning Micke Andersson Kommunal Sörmland Sektion 1
Wanja Lundby-We: Jag tror att det är viktigt att vi som är fackligt aktiva visar att facket både står för trygghet och utveckling. Att vi garanterar kollektivavtal på de arbetsplatser där vi har medlemmar, att vi ger stöd om medlemmen får problem, något som är självklart. Men också att vi kan använda den kollektiva kraften på varje arbetsplats genom att medlemmarna själva får mer makt och inflytande över sin arbetssituation.

EU-röding: Hur kommer det sig att facket i Sverige inte är mer positiva till EU, när facken ute i EU är det?
Wanja Lundby-We: Jag tror det beror på att vi redan vid inträdet till EU tyckte att vi hade det bättre än andra. Starka kollektivavtal, en bra välfärd och högre sysselsättning. Samtidigt vet vi idag att inget enskilt land lkn leva i en värld för sig, vi är beroende av varandra. Det ät ju samtidigt fantastiskt att vi kan solidariskt stötta varandra och se att det har effekt. Den ekonomiska kris vi är inne i nu är ett tydligt bevis på det. Genom att alla EU-länder satsar samtidigt på samordnade investeringar, så blir den totala effekten större än om varje land gjorde det var för sig. Men, det är helt obergripligt att Fredrik Reinfeldt säger nej!

marianne: tack Wanja ta med dig informationen sänder dig samma tanke som Tommy J
Wanja Lundby-We: Tack, hoppas att allt ordnar sig för dig.

Ombudsmannen: Fackförbundstidningarna får det allt kärvare inom flera LO-förbund. Är det en bra utveckling?
Wanja Lundby-We: Nej, det är viktigt med information och dialog med medlemmarna via tidningen. Vi försöker hitta samordning mellan fackförbunden för att därigenom säkra tidningarna.

bävern: Vad värvar du medlemmar med för argument?
Wanja Lundby-We: Medlemskapet är viktigt för trygga löne- och anställningsvillkor för var och en. Ju fler vi blir, desto starkare blir den kollektiva kraften att utveckla arbetsvillkoren.

Anki: Vart går dom pengar jag betalar varje månad i fackavgift?Hjälp av sin fackförening får man ju inte,trots mångårigt medlemsskap.
Wanja Lundby-We: Det viktigaste för dig som medlem är att facket ser till att det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Genom att vi är många medlemmar har facket också förhandlat fram bra villkor i våra medlemsförsäkringar, betydligt billigare än du kan få som enskild.Det är två viktiga områden din avgift går till, men självklart ska du också få stöd när du behöver det. I första hand från din sektion, men om du inte upplever att du får det ska du kontakta din avdelning eller i sista hand förbundet. En medlem ska aldrig stå ensam!

Moderator: Tiden är ute. KA tackar läsarna för alla frågor och Wanja som ställde upp med svaren!