Camilla Sparring är undersköterskan inom hemtjänsten som åt sig igenom de matlådor som hon levererade ut till de gamla och sedan startade ett matuppror. 80 000 skrev på och nu lyckades hon få till en riksdagshearing med hjälp av Centerpartiet.

Frågan gällde: Hur kan Sverige bli det goda exemplet vad gäller att vända trenden från konsumtion av mat, vars produktion och tillagning styrs mer från ett producent- än konsumentbehov till mera naturlig mat för ökad matglädje och bättre hälsa?
– Det var i och för sig bra men det var egentligen ingen debatt för alla som var där var eniga om att maten skulle vara bra och god. Tyvärr fanns det inga makthavande politiker där som kunde ställas till svars för det faktum att många äldre och sjuka får dålig smaklös mat, kommenterade Christer Blomqvist från Kommunal Falun, som också sitter i Kommunals branschbråd för kök och städ.

Debatten uteblev också på grund av inga representanter från ”motståndaren” livsmedelsindustrin var närvande. För i stort sett  alla attackerade dem.
Ekokocken Carola Magnusson som är entreprenör för flera skolkök ville till och med lägga ner hela livsmedelsindustrin.
Journalisten Mats-Eric Nilsson talade om sitt korståg mot tillsatser i maten.
– Det bakas bröd som ger sken av att vara hälsosamt eftersom det är mörkt men som färgats av sockerkulör. Ren bluff! alltså, konstaterade Nilsson, som också hade undersökt en förpackning med kantarellsoppa som innehöll halv procent kantareller. Resten var vatten och kemikalier.
 
Jordbruksminister Eskil Erlandsson,Centerpartiet, sa i sitt tal att det är de stora upphandlingarna av mat som görs av kommunerna som hindrar de äldre rätten till god mat.
– Nu vill jag se en bättring. Kommunpolitikerna måste bry sig om vem som gör upphandlingar, hur stora de är. Det ska vara en njutning att äta mat också för de gamla, sa Eskil Erlandsson.

– Jag är själv en av personerna som skrivit under matupproret, fortsatte ministern. För mig är matupprorets budskap viktigt: att man prioriterar närproducerad och närtillagad mat, att de som lagar maten även satsar på bra råvaror och kan hantera maten på ett sätt som gör att de goda smakerna i maten består. Maten till barnen och våra äldre är den viktigaste maten vi kan ge, därför måste vi se till att de får så bra mat som möjligt, sa jordbruksministern.
Nu har ditt uppror kommit ganska långt, så många som 80.000 har skrivit på ditt uppror? Hur känns det?
– Ja, det känns jättebra, men nu behövs det lite jävlaranamma ute i kommunerna. Nu får man fokusera och styra upp det här för det är kommunernas ansvar! säger Camilla Sparring.