Moderator: Välkomna till chatten med Åke Kestner! Åke sitter redo bakom tangentbordet för att svara på era frågor.

Ewa Wetterström: Jag har en stor (18kvm) öppen balkong, i sydost läge, där alla väder gör sig påmind, sol, regn och vind. Har nu inhandlat tre krukor större modell. Vad rekommenderar du mig att plantera?
Åke Kestner: Hej Eva Jag uppfattar det som du vill ha lite grönt under sommaren. Man kan tänka sig lite praktiska växter. Det är lite mysigt när man kan plock sina egna färska grönsaker eller kryddor. Tomatplanta kan vara kul eller en kruka med lite blandade saker som tomat, persilja och gräslök. Vill man ha något högre kan man välja tex en bondböna. Vackra blommor och goda att äta Ettåriga sommarblommor är alltid tacksamt. Luktärt ä både vacker och doftar. Fungerar även fint som snittblomma.

Renée: Hur utrotar jag kersen? jag har massor och hur jag än arbetar så är den svår att slita ut. Den har ju hur mycket rötter som helst. jag vill gärna ha en lättskött trädgård. vilka marktäckare är bra, skall helst gilla torra lägen o skugga?
Åke Kestner: Kirkålen är besvärlig. Det är hårt rensningarbete som gäller. Lyft upp o& dela prennerna om nödvändigt. Alla rotbitar måste bort. Rötterna går dock inte lika djupt som kvickrotens. Förslag till marktäckare är: Vinca minor, vintergröna. Snabbväxande. Höjd 10 cm, cc 35 cm. bl maj-juni. Breder ut sig snabbt. Små stjärnformade blommor i maj – juni. Vacker bronsfärgad höstfärg. Höjd 20 cm. cc 3 cm. Den finns också i en rosablommande variant, Tiarella wherryi Phachysandra terminalis, skugggröna. Lämplig för större ytor. Blommor gulvita i maj. CC 30 cm. VintergrönAsarum europaeum, eropeisk hasselört. Vintergröna vackra, njurformade blanka blad. 10 cm. cc 25 Alchemilla mollis, jättedaggkåpa. Frodig marktäckare. Tålig. Frösår sig. Höjd 40 cm. cc 35 blommor gröngula i juni-august. Alla kräver dock fukt. Jordförbättra med gödslad torv

Amatören med sp: Hej! Jag undrar hur sent på året man ska gödsla? Och hur användbar är den egna hushållskomposten i detta sammanhang? Vi har en varmkompost som fungerar bra, men är den färdig på en säsong?
Åke Kestner: Visst kan du använda din egen tillverkade kompost kompost. Den tillför både näring och fungerar som jordförbättrare. Der tar dock lite tid innan komposten blir färdig. Allt beroende på vad man lägger i den. Varvar man vanligt trädgårdsavfall med redan färdig jord kan man påskynda nedbrytningen. Det är också viktigt att vända komposten ett par gånger under året för att släppa ner luft. Lagom fuktighet gynnar maskar och andra mikroorganismer. Gödsla inte allt för sent på hösten. Helst inte senare än mitten av augusti. Det är viktigt att plantorna får gå i vila och avmogna ordentligt för att klara vintern

Gun Fredriksson: För två år sedan köpte jag en magnolia, den växer men jag har inte fått några blommor på den, varför?
Åke Kestner: Hej Gun! Det kan vara så att din planta är för ung för att börja blomma. Vissa arter kan ta mycket lång tid på sig innan de första blommorna kommer. Magnolia kobus tex. kan man få vänta så länge som 10 år om man har otur innan de första blommorna dyker upp. Det är även svårt att veta om just ditt exemplar härstammar från en magnolia som har lätt till blomning. Det kan även bero på kall, blöt jord eller dragig växtplats.

Gun Fredriksson: Jag undrar även varför inte min kiwi inte blommar? Den har jag haft under 5 somrar och den växer i ett växthus. Hade den fått hade den nu tagit över hela växthuset, men jag får inga blommor?
Åke Kestner: Kivi Vilken kivi har du? Mini kivi brukar vara blomvilliga men det gäller att ha både ett han & hon exemplar för att få frukt. Mini kivi växer bra utomhus men är lite frostkänslig så täck med agrylväv. Actinidia deliciosa är den man köper i affär. Finns en sort , Jenny, som ska vara självfertil och ska gå bra att odla i växthus. Pröva på din planta med att skära bort 2/3 av fjolårets tillväxt och minska eller sluta helt med gösling. Man kan till och med vara riktigt tuff och rotbeskära runt plantan för att strypa tillväxten och lura plantan till blomning. I stockholm är det redan blomknoppar framme.

LR: Jag har några potatisar som börjat gro. Kan man använda dem eller måste man köpa sättpotatis? Kan man odla i en stor hink?
Åke Kestner: Släng inte potatisen. Det du nu gör kallas att förgro. Har själv ett gäng som ligger på köksbänken och i väntan på utplantering. Vinsten är att man kan skörda något tidigare. Visst kan du odla i stor hink. Gör några hål i botten så knölen inte drunknar! Lägg någon dm jord i botten, lägg i potatisen och täck med jord. Allt eftersom den växer fyller man upp med jord. Det är samma princip som när man kupar runt potatisen på friland lycka till.

Päronälskare: Hej Åke! Jag har ett litet päronträd som nästan aldrig klarat att bära fram päronen genom hela säsongen. Det verkar alltid vara ohyran som vinner och äter sig in i bladen. Trädet verkar inte heller vilja växa. Hur stärker jag det? Och hur får man bukt med ohyran?
Åke Kestner: Det är nog så att ditt träd anagripits av pärongallkvalster. Vid kraftiga och långvariga angrepp sätt även trädets vitalitet tillbaka. Det hjälper inte att bara försöka gödsla upp och jordförbättra utan man måste försöka bekämpa kvalstret. Det finns två tänkbara metoder att göra detta på. I samband med knoppsprickning och fram till blomning spruta med svavel (Kumulus DF eller Panic Kumulus DF, klass 3). Dessa preparat är tillåtna att använda utan sprutcertifikat. Det finns även ett ny miljövänlig och biologisk metod att ta till. Genom att tillsätta ett rovkvalstret, Typhlodromus pyri, som vars nymfer och fullbildade kvalster glupskt livnär sig på främst andra kvalster kan man bekämpa marodören. Du kan höra med Trädgårdsteknik AB (044-712 60) som bla är leverantör av detta rovkvalster. Troligen dyrt.

Ewa: Hej Åke, Jag håller på att gräva en stor rabatt (ca 1,5×6 m)framför min oxbärshäck. Växterna kommer att ha sol fram till ca klockan 13, men sedan skuggas den av häcken. Har du några förslag på perenner som passar under sådana förhållanden. Jag skulle vilja ha plantor med olika blomningstid så att det är någonting som blommar hela tiden, från vår till sen höst och i olika höjer. Jorden är något lerig. Min favoritperenn är Röd solhatt, skulle den funka? Jag vill även ha en fin prydnadsbuske som helst är grön även på vintern. Hälsningar Ewa
Åke Kestner: Tänk på att inte plantera för nära häcken. Risken är att man skuggar ner och får döda partier. Häckens rötter kan även skadas vid grävning. Jordförbättra om det är mycket lera. Underlättar både för växterna och spar din rygg. Röd solhatt går alldeles utmärkt och finns i en mängs färger, höjder från 50-100 cm. Rudbeckia är trevlig , höjder mellan 70-100 cm. Det finns en mängd namnsorter. Blomma från juli-september. Höstanemon blommar fram till frosten med rosa blommor. En italiensk klematis som får klättra upp i häckens grenverk. Solidago blommar med gula blommor, ca 60 cm hög. aug-sept. Phlox finns i en mängd olika färger i maj-juni-juli. Blåklockor finns i olika höjder, från 20-80 cm, blommar juli-augusti. Bondpion blommar nu i maj, sen kommer alla hybrider och sist blommar luktpionen till mitten av juli. När det gäller växter med blad tänker jag på: Buxbom, mahonia eller lagerhägg. Lagger häggen dock frostkänslig och ett tveksamt val.

mona nilsson: Hej jag skulle vilja ha tips om vita och rosa perenner som blommar vår till höst i samma rabatt. Tacksam för tips hur dom ska planteras så helhetsintrycket blir bra. Rabatten ligger i öppet söderläge. Tack på förhand. MVH Mona Nilsson Sektion 12 Växjö
Åke Kestner: Hej Mona! Ditt val av färger gör ju det hela lite knepigt men vi gör ett försök! Vita: Narcisser, påskliljor, tulpaner. vita pärlhyazinter Liljor (Lilium Sibirica) Riddarsporre Delpinium millennium series ”Green Twist” Väppling, Baptisia leucanta vit bolltistel, Echinops Campanula latifolia, vit hässlekklocka . 60-120 cm, juni-juli Hosta! Vackra blad Stormhatt, Aconitum x bicolor ca 100, juli – sept Verbascum nigrum album -vitt kungsljus Actaea pachypoda, vit trolldruva bär (giftig) bär aug-sept Dubbel schersmin sneesturm -vedartad -men svagväxande Cimicifuga racemosa läkesilverax 100-150, aug- okt Lysimacia clephroides, vitlysing. ca 60, juli-sept

mona nilsson: har skickat fråga om vita och rosa perenner. skulle gärna vilja ha tips om några olika sorter som blommar på sensommarn
Åke Kestner: fort. Rosa; Läkemalva blekt skär Malva moschata – Myskmalva Monarda didyma ’Panorama’, Temynta Phlox paniculata, Höstflox, Physostegia virginiana, Drakmynta Löjtnantshjärta – Dicentra spectabilis Höstanemonen, Anemone hupehensis 70-80 cm sept-okt Kransveronica, Veronica virginica, ca 100, juli-sept Fackelblomster, Lythrum salicaria, ca 70, juli-sept Höst astrar, Aster novi-belgii Dagliljor,Hemerocallis -, finns en mängd namnsorter. höst blom.

Vasternorrland: Vet man vilken växt som fanns först på jorden ? i hav och på land ? Hur många nya växter hittas varaje år ? Är blåsippor fridlysta ? Tack på förhand !
Åke Kestner: De första landväxterna var troligen mossor eller alger. Sen kom kärlväxterna dvs våra ormbunkar. Ormbunkarna blev stora och kunde nästan konkurera med dagens träd i storlek. Det fosila bränsle som används i dag i form av bla olja härstammar från just död ormbunkar. Bland blomväxterna brukar man säga att magnolierna var bland de första. De har stora vita blommor som lockade till sig minst lika stora insekter för pollineringen. Man hitta fortfarande nya arter i världen. Just nu pågår en kamp om tiden för att hitta de sista arterna innan de helt försvunnit från vår planet. Skövlingen av våra sista naturresurser går hissnande snabbt. Blåsippan är mycket riktigt fridlyst!

Mossmoss: Kan man lägga mossan man rivit upp ur gräsmattan i komposten? Sprids mossan med kompostjorden sedan eller?
Åke Kestner: Visst! Lägg mossan i komposten. Det bidrar inte till ökad spridning. Spore finns redan i luften! För snabbare nedbrytning kan man gräva ner den direkt i tex trädgårdslandet. Snabbar på nedbrytningen. Eller lägg under tex rhododenron eller andra surjordsväxter

anna b: Hur får jag på bästa sätt bukt med brännässlorna?
Åke Kestner: Brännässlor har mycket sega rötter och kan vara svåra att bekämpa. Djupgrävning och hårt slit fungerar alltid. Annars kan man försöka övertäckning med markduk eller svart plast. Kräver dock att man lägger ett tjockare lager med sand eller barkmull över fr att hålla täcket på plats. Tar minst ett år! Man kan spruta med roundup eller rebell! Löser problemet på någon vecka! Dock ej miljövanligt!

Nävor?: Vilka sorters nävor tycker du är bra? Hur tätt ska de planteras? Gallras?
Åke Kestner: Alla nävor är tacksamma både som solitärer men framför allt som marktäckare. De är toppen växter tycker jag Bland mina favoriter finns trädgårdsnävan och flocknävan som är mycket tålig. Det finns en mängd olika namnsorter så det är bara att välja bland utbudet. Manblir sällan besviken!!

Hedda: Jag har fått en passionsfrukt (hemmaplanterad) i gåva som tagit 1,5 år tid att få upp ca 30 cm, nu plötsligt ränner den iväg och är uppe i taket. Den får gärna bli stor, men ska man klippa av den för att få den att grena sig?
Åke Kestner: Nu har du två allternativ: antingen toppa plantan så den förgrenar sig eller helt enkelt snurra upp rankan på något lämpligt. Jag föreslår att du väntar med beskärningen till nästa år. Mars brukar vara en lämplig tid att beskära, strax innan växtsäsången börjar. Blommar gör den lång ut i spetsarna och man får hjälpa till med pollineringen om inga insekter finns i närheten

Moderator: Tiden är med råge ute. KA tackar läsarna för alla frågor och Åke som ställde upp med svaren!