Det han talar om är den nya mathållningen som råder på flertalet av Stockholms stora sjukhus, Karolinska i Solna, Huddinge och Södertälje sjukhus.
Landstinget har lagt ner tillagningsköken på sjukhusen och omvandlat dem till att bara kunna ta emot matlådorna som kommer med dagliga lastbilar från Sodexos kök i Märsta.

Sjukhusmat packas i Sodexos kök i Märsta.
Sjukhusmat paketeras på löpande band i Sodexos kök i Märsta.
Foto: Sodexo

Skötaren Roland Daher som också är fackligt ombud för Kommunal på Södertälje Sjukhus berättar om allt strul med den nya maten, felleveranser, förpackningar som går sönder, exploderar eller helt enkelt ratas av patienterna.
– De tycker inte att maten smakar något, säger Daher. Vi kastar mycket mat, häromdagen hela 40 lådor som ingen ville äta.
Landstinget har bestämt den nya matordningen för att spara skattepengar, vad säger du om det?
– Det är kortsiktigt tänkt, det kostar snarare mer med allt spill och patienterna blir inte friskare av att inte äta mat, säger Daher. Och alla tillbehör runt själva matlådorna har blivit dyrare.

– På sjukhuset i Södertälje har vi problem som vi i stort har löst, säger Christer Petrén, tf  VD för Sodexo. Vi ser mycket allvarligt på de brister som uppkommit i starten av vårt nya koncept SoFresh. Vi arbetar aktivt med en handlingsplan för att lösa problemen.
– Det är förfärligt, sjuka människor ska ju ha det bästa. Vad är det man upphandlat egentligen, frågar sig oppositionslandstingsrådet Raymond Wigg, Miljöpartiet.
– Vi ser maten som en viktig del av tillfrisknandet, både mentalt och fysiskt. För oss är det självklart att maten ska vara aptitlig och av högsta kvalitet. Vi har hela vägen varit mycket kritiska till den här upphandlingen, säger Wigg.

Också Socialdemokraterna som ställt upp på upphandlingen av sjukhusmaten är nu tveksamma. Oppositionslandstingsrådet Ingela Nylund Watz säger till Svenska Dagbladet att hon vill stanna upp och göra en utvärdering.
– Jag  har hört att patienter har slutat äta, och det räcker för att vi måste göra en utvärdering av matens kvalitet och hur maten kan bidra till god sjukvård.

Det nya avtalet att leverera mat till sjukhusen i Stockholm gäller till år 2015 med möjlighet till fyra års förlängning. Bara två företag la anbud. På detta hoppas landstingsmajoriteten spara cirka 8,5 miljoner kronor.
Från den 1 september kommer även patientmaten på Danderyds sjukhus från Sodexo.
Framöver ska patientmaten på fler enheter upphandlas. Även på Nya Karolinska Sjukhuset planerar man för färdigmat istället för tillagningskök.

SoFresh

Sodexo anser att SoFresh ökar valmöjligheten för patienterna inom akutvården. Normalt kan de välja mellan 26 rätter.
På respektive sjukhus tillagas sedan maten i mikrovågsugnar med högre effekt än normalt.
Patienten väljer både vad och när den vill äta. På så sätt bevaras både näring, smak och ett fräscht utseende, hävdar företaget.
Det finns även fler valmöjligheter, vad gäller skräddarsydd specialkost.