Förbudet började gälla 1 januari i år. Två tredjedelar av de fast anställda inom äldreomsorgen jobbar deltid och det är alltså många som nu förlorar möjligheten att arbeta extra.
– Våra medlemmar är ledsna och förtvivlade. Många har en anställningsgrad på 55-60 procent och det var frid och fröjd så länge de kunde arbeta mertid. Men nu är det många dagar kvar på månaden när lönen tar slut, säger Barbro Carlsson på Kommunal Östergötland, sektion 14.

Barbro Carlsson, Kommunal Östergötland sektion 14.
Barbro Carlsson, sektion 14 Kommunal Östergötland.

Kommunen tar nu in timvikarier – ofta outbildade – på lägsta lön i stället. Det blir billigare än att betala folk för mertid. Till skillnad från de fast anställda deltidarna kan timvikarierna få jobba heltid, vilket skapar splittringar och bråk i personalgrupperna.
– De fast anställda som alltid har ställt upp i vått och torrt får nu höra att de inte längre är önskvärda. Klart de är besvikna, säger Barbro Carlsson.

Nästan alla deltidare har anmält att de vill jobba mer. Barbro Carlsson säger att många mår dåligt och att mycket tid och kraft går åt till att diskutera orättvisorna. Redan har folk börjat se sig om efter andra jobb. En person funderade på att säga upp sig från sin fasta tjänst och börja gå på timmar i stället. Då skulle hon få ihop mer pengar.  

Lena Klint-Johansson jobbar som vårdbiträde på Blå Porten. Hon tycker inte att förbudet mot att jobba mertid är någon bra idé.
– Det ställer till det för många. Och det blir ju en otrygghet för de gamla också om det kommer många nya som de inte känner igen, säger hon.
Hade det här hänt för fem år sedan hade Lena Klint-Johansson själv hamnat i en katastrofal situation. Hon hade då en tjänst på 75 procent och skulle ensam försörja tre barn. Att kunna jobba några dagar extra underlättade för henne ekonomiskt. I dag jobbar hon 91 procent och klarar sig relativt bra, men har flera kolleger som drabbas hårt av förbudet.

Hur mycket kommunen sparar i och med mertidsstoppet kan inte socialnämndens ordförande Katarina Karlberg (C) säga.
– Mertid kostar 120 procent av vad en timvikarie kostar. I Söderköping har mertid satts i system: man har haft en lägre anställningsgrad och så har man gått in och jobbat mertid. Det klarar vi inte ekonomiskt. Nu ska vi höja anställningsgraden i stället genom schemaförändringar, säger hon.
Två tredjedelar inom äldreomsorgen jobbar deltid. När kan de som vill gå upp i heltid?
– Det är inte en möjlighet att alla ska jobba heltid. Men ett rimligt mål som vi siktar mot är att 40 procent av personalen jobbar heltid och 60 procent av personalen har en anställning på 85 procent av heltid. Det tycker vi är ett gott exempel. Vi fokuserar på att rätta till de här problemen genom schemaläggning för vi vill inte behöva varsla folk.