Violen har en fascinerande historia, redan i Antikens Grekland var folk som tokiga i violer. Romarna smaksatte sitt vin med violer, och att bära en violkrans om pannan sades ge svalka och minska huvudvärk.
Under historiens gång så har vio­len funnits med även i modet, då det varit populärt för kvinnor att bära violetta färger, parfymer med violdoft har också varit mycket omtyckta.

Violen blir pensé i
1800-talets England när intresset för att förädla blommor väcks. Trädgårds­mäst­aren Thomson ville ha en stor viol. Av en slump, efter ett antal misslyckade försök, så såg han en kattliknande blomma bland en samling Erikor. Det var en självsådd pensé.
Thomson blev penséns fader och gav den första blomman namnet Madora. De kattliknande märkena blev kriterier för hur en pensé skulle se ut. Idag finns de i alla möjliga sorter och färger.
– Det är väl värt att plantera vio­ler och penséer, de är frosttåliga, färgglada och lättskötta, säger Paulina Landin som jobbar på Blomsterfest.se

Violen är både färgglad och frosttålig.
Violen är både färgglad och frosttålig.

Violer och penséer går att köpa i blomaffärer, sätt dem i en kruka att ha på balkongen eller på trappan. Det kommer nya sorter varje år, och årets nyhet heter ”Violet and white”.
Det roliga med dessa blommor är att de självsår sig, så om du sköter dem väl och lämnar dem i kruk­an till nästa säsong så kommer det nya blommor. De kan vara nya sorter också, eftersom de har en förmåga att ”få ihop” det med andra violer, så det blir en rolig överraskning att se vad som kommer upp.

Så sköter du violerna

* Plocka bort vissnande blommor och blad kontinuerligt
* Gödselvattna en gång i veckan.
* Se till att plantan inte torkar ut.
* Penséer självsår sig, så låt dem sitta kvar i krukan till nästa säsong.

Källor: www.odla.nu och www.blomsterfest.se