– Men de här företagen finns i alla branscher, säger Annica Jansson, ombudsman på förbundskontorets enhet för arbetsrätt och kollektivavtal
Enligt ombudsman Lena Retzius, med ansvar för området personlig assistans, är det omkring 15 assistansföretag som saknar avtal där Kommunal pressar på för att lösa situationen .
– Vi har försökt intensifiera arbetet med att få till avtal, säger hon.

Ett företag som Kommunal i flera år bearbetat för ett avtal är Marcus Assistans i Örebro. Men enligt chefen vid företaget, Benjamin Erdinc, är det först nu diskussionerna satt igång på allvar. Och han försäkrar att avtal är på gång.
– Vi har inget emot avtal. Det har helt enkelt inte blivit av. Vi kommer inom kort att teckna avtal, säger han.
Exempel på andra branscher där företag utan kollektivavtal finns är läkarmottagningar, servicehus, jordbruk, trädgårdsodlingar, förskolor, djursjukvård, golf och hästsport.
Totalt, enligt Kommunals beräkningar, finns det cirka 500 företag där avtal, av olika anledningar, saknas. Oftast beror det på att diskussionerna inte kommit så långt ännu. Nya företag inom Kommunals avtalsområden tillkommer hela tiden.
Bland de 33 företag Kommunal förhandlar om eller diskuterar avtal med har de allra flesta valt att inte gå med i en arbetsgivarorganisation. Då blir ett så kallat hängavtal aktuellt.

Förra året tecknade Kommunal drygt 150 sådana hängavtal.  
På Kommunals hemsida finns en så kallad svart lista över bolag som inte har avtal, men den innehåller endast två företagsnamn: Curanda, hemtjänstföretaget i Nacka och Ridab, ridsportcentrumet utanför Norrköping. Båda dessa företag är satta i blockad, utan resultat.
– Vi kan ju inte stämma företag som bryter mot en blockad. Men vi ser blockaderna som en klar markering att här har vi företag som inte följer de givna reglerna på svensk arbetsmarknad, säger Annica Jansson.
Inom personlig assistans är blockad ingen stridsåtgärd som är aktuell. I stället kan just den svarta listan komma att användas, enligt Lena Retzius.

En arbetsgivare som inte tecknar kollektivavtal kan betala löner under avtalets lägstalön, låta bli att försäkra sin personal mot olyckor, strunta i ob- och övertidsersättning, pensionspremier och annat.

En del andra länder har lagar som skyddar de anställda, i Sverige har arbetsgivare och fackföreningar istället valt en modell med kollektivavtal. Arbetsrättslagarna, som Medbestämmandelagen (MBL), bygger på att det finns kollektivavtal. Utan avtal inget inflytande.

Den svenska modellen innebär också att facket har rätt att ta till blockad mot företag som vägrar teckna avtal.