Med berått mod försökte jag smita förbi trafiken och in på min avtagsväg, sådär lite smidigt för att hinna hem och säga adjö till svärföräldrarna. Om bara inte polismannen dykt upp… Han såg fortsatt bister ut och jag försökte förklara mig.
– Hur mycket pengar har du? frågade han och sneglade på min plånbok.
Jag drog tveksamt fram en hundralapp.
– Ge mig två, krävde han. Och göm pengarna, lägg dom i passet och ge till mig så att ingen ser.
Jag gjorde som han sa. Bisterheten försvann. Leende önskade han en fortsatt trevlig dag och vinkade iväg mig.
När jag körde därifrån insåg jag att jag precis mutat en polis.

Enligt en stor undersökning tror runt hälften av alla sydafrikaner att poliskåren är korrupt. Samma undersökning visar att Sydafrika idag präglas av en allmän pessimism. Invånarna tror inte längre på sitt land. Inte bara poliser, utan också politiker, rättsväsende, sjukvård och skola misstros.
Det är anmärkningsvärt i ett land som om drygt ett år arrangerar fotbolls-VM, där det byggs och skapas och där framtidstron borde vara på topp.
Och nog visar det på hur politik skapar hopp – eller pessimism.
Det senaste året har regerande ANC avskedat sin president; Thabo Mbeki, avvecklat den mest framgångsrika polisenheten; Scorpions (som utreder korruption) och till presidentkandidat utsett polygamisten Jacob Zuma, som just lyckats få ett mutåtal mot sig nedlagt.

Den regnbågsnation som Nelson Mandela drömde om 1994 tycks som bortblåst. Sydafrika, som skulle leda övriga Afrika in i 2000-talet mot demokrati och välstånd, har tappat riktningen och låter istället övriga kontinenten visa vägen. Och kartan tycks tecknad av Zimbabwe.
Den 22 april hålls val och Zuma blir ny president. Ett mörkt moln sänker sig över landet och alla analytiker målar mardrömsscenarier.
Förutom en person. Den svenska ambassadören! I en tv-soffa vi delade för några månader sedan talade han lyriskt om Sydafrikas ljusnande framtid och jag kände mig som en riktig cyniker som varit för länge i Afrika. Jag bara undrade: Vem har mutat honom?

JA
till Desmond Tutu, Sydaf­ri­kas sista hjälte som säger att han skäms öv­er att ha Zu­ma som president.

NEJ
till Sydafrikas vägran att ge Dalai Lama inresevisum för en fredskonferens.