KA-tårtan– Tala om surprise alltså! säger Märta Johansson på bred Västerbottensdialekt och lägger ena armen om vännen och arbetskamraten Yvonne Eriksson.
Nyss stod de mållösa då de överraskades av personal och elever med varsin KA-tårta. Rektorn talade för hela skolan när han sa att de aldrig nog kan uppskatta sina mattanter, som ställer upp i ur och skur.
Elevassistenten Maritha Naes­lund förklarar varför ”köksorna”, som de kallas, är så omtyckta.
– Även om det är blodpudding får de det att se gott ut. De gör alltid det där lilla extra.

Märta och Yvonne har jobbat ihop i nio år och umgås även privat. De trivs med arbetet, trots att lönen är dålig och att det stundtals är slitsamt för kroppen.
– Man får igen så mycket av barnen, säger Märta.
Hon har knappt hunnit avsluta meningen innan en pojke kommer in i köket och ger Märta och Yvonne varsin kram. Barnen visar sin uppskattning dagligen.
Snart kommer pensionärer att kunna äta i skolans matsal en gång i veckan. De har ingenstans att träffas sedan byns enda mat­affär slog igen för ett år sedan. Skolan blir därmed en ännu viktigare samlingsplats i byn.

Lögdeå skola hotas av nedläggning eftersom barnkullarna minskar. I dag går här 60 elever från förskolan till sjätte klass. Det är småskaligheten som gör att Märta och Yvonne kan laga god mat.
– Det är en himla skillnad att smaksätta köttfärssås till 700 och 70 personer, säger Yvonne, som tidigare jobbat i storkök.
– Tänk om de skulle lägga ner skolan, bara tänk tanken alltså, suckar Märta.
Utanför matsalen ligger snön djup och gnistrande vit. Minusgraderna är många i dag. Flera yngre väljer att flytta hem till Lögdeå, och Yvonne och Märta hoppas på en babyboom. Då kanske skolan överlever.
I vilket fall finns det inga tvivel om att byns 400 invånare kommer att kämpa emot en nedläggning med näbbar och klor.

ID: Märta Johansson

Yrke: Husmor. Ålder: 59 år. Bor: Lögdeå. Familj: Man och fyra barn. Bakgrund: Har jobbat i köket på Lögdeå skola i 19 år. Lön: Cirka 18 000 kronor i månaden.

ID: Yvonne Eriksson

Yrke: Skolköksbiträde. Ålder: 56 år. Bor: Lögdeå. Familj: Man och fem barn. Bakgrund: Jobbade på kontor i 25 år innan hon kom till Lögdeå skola. Lön: Cirka 18 000 kronor i månaden.