SVAR: Visst kan man drabbas av en psykisk låsning, en så kallad ”kognitiv låsning”. Det handlar då om att man automatiskt får blixtsnabba, negativa tankar i en viss situation och att detta sätter igång reaktioner, som får oss att bete oss på ett visst sätt.
När du blir helt kall, vad tänker du då och vad får tanken dig att känna? Kanske är du rädd för att inte kunna prestera eller för att göra bort dig? I så fall hindrar dessa tankar dig och kommer upp varje gång i liknande situationer. Du kan jobba med sådana tankar i en terapi, så du inte fastnar i reaktioner och känslor som hindrar dig.
Ibland kan det vara svårt att veta vad som beror på vad. Blev du först deprimerad för att sedan börja undvika situationer som är jobbiga? Eller började du undvika allt mer av det du egentligen uppskattar i livet för att sedan bli allt mer deprimerad? En depression kan komma smyg­ande och när man mår dåligt som du gör drar man sig undan många situationer. Då är det viktigt att försöka bryta den negativa spiralen och göra det man egentligen inte ”vill” eller orkar, som att ta sig ut och träffa folk. Kanske kan du möta kvinnor och inte ha som mål att bli intim, utan bara umgås så att du inte isolerar dig.
Du bör söka hjälp hos en samtalsterapeut. Sådana finns både inom offentlig vård (exempelvis på din vårdcentral), men du kan också söka privat. Leta under rubriken ”psykologer” på gula sidorna. KBT-terapeuter har behandlingar just för depression och ångest. Du kan också få hjälp med relationsproblematik hos psykodynamiska terapeuter. Jag önskar dig lycka till.