1) Mat efter säsong. Svenska rotfrukter som morötter finns det gott om under vintern liksom apelsiner. Pröva att blanda dem i en sallad.

Trendig sallad2 stora morötter
1 apelsin
½ dl russin
1 msk olivolja
balsamvinäger
1/2 tsk salladskrydda

Skala och skiva morötterna. Koka dem 5 minuter tills de är knappt mjuka. Häll av i durkslag och låt svalna. Riv skalet av apelsinen. Skär apelsinen i bitar och lägg dem med morötterna i en skål. Blanda olivolja, några droppar balsamvinäger, apelsinskal och salladskrydda och häll över. Toppa med russin.
Tips! Servera salladen som förrätt och lägg upp den på färska spenatblad och komplettera med en skiva parmaskinka. Strö lite färsk koriander över.

2) Ångkokning. Mat som tillag­as med ångkokning bevarar fler näringsämnen som antioxidanter, vitaminer och mineraler. Metoden bevarar också smak, färg och konsistens bättre. Ångkokad broccoli har visat sig innehålla 50 procent högre c-vitaminhalt jämfört med om den kokats i vatten.
Det finns olika ångkokningskastruller och ugnar men det går lika bra att använda en pasta­gryta med hålinsats. Lägg det du ska ångkoka i insatsen och placera i kastrullen där du har kokande vatten ungefär halvvägs upp till insatsen.
Grönsaker, rotsaker och fisk är utmärkt att ångkoka.

3) Långkok. Billigare kött som högrev, bog, lägg, bringa och ytterlår är utmärkt för långkok. Köttet blir fantastiskt mört och det insprängda fettet ger fylligare smak.
Om man kokar helt kött läggs det i kallt vatten som får koka upp medan kött i bitar läggs direkt i kokande vatten. Man kan också bryna köttet i het panna, helt eller i grytbitar, och sedan tillsätta vattnet. Ta bort allt skum som bildas när vattnet kokat upp. Låt sedan köttet sjuda på så låg värme som möjligt tillsammans med grönsaker och kryddor i 1,5-2 timmar.

1 kg benfritt kött eller 1,4 kg
med ben
1 liter köttbuljong
1 morot
1 bit rotselleri
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk curry
1/2 msk paprika

Skala och skär lök och grön­saker i mindre bitar. Bryn köttet runt om och häll sedan på buljongen. Låt koka upp och skumma av. Tillsätt övriga ingredienser och sjud långsamt cirka 1,5 timmar.
Ta upp köttet och skär i skivor. Mixa kokspadet till sås med en stavmixer och red ev av med en klick crème fraiche. Servera med fullkornsris eller matvete och grönsaker.