1) Vilka smittor är de största hoten idag?
-?Antibiotikaresistenta bakterier, det är nästan lika hotfullt som klimatkrisen. På vissa håll i världen kan man idag inte bota enkla infektioner. MRSA har vi i Sverige blivit duktiga på att hejda, men nu har vi nya problem, som tarmbakterierna ESBL och VRE.

2) Vem är mest utsatt?
-?Det är människor med försvagat immunförsvar, gamla, sjuka och för tidigt födda barn. Människor, som personal i vården, kan bära på smittan utan att ha symptom, men förmodligen är de inte särskilt smittsamma.

3) Bör kommuner och landsting uppmärksamma smittskyddet när de upphandlar äldrevård?
-?Absolut! De bör ställa tydliga krav och sen kontrollera att de efterföljs.

4) Vad betyder städningen på sjukhus och äldreboenden för risken för smitta?
-?Spill av blod, urin och avföring bör tas bort direkt med sprit. Likaså bör toaknoppar, handtag och kranar tvättas med sprit. Man måste satsa mer pengar på städningen, att städa en avdelning med 19 patienter på 1,5 timme håller inte!

5) Vad behöver göras för att förbättra läget?
-?Två saker: minska användningen av antibiotika och sköta den basala hygienen. Vi ser också att överbeläggningar och för låg personaltäthet ökar risken för smittspridning. I hemtjänst är tempot ofta så högt, då ökar också riskerna. Baksidan med att satsa hårt på tillgänglighet, som i vårdvalet, är att konsumtionen av penicillin tenderar att öka.

6) Vad tycker du om idén att svenskar ska operera sig var som helst i Europa?
-?I så fall bör alla upplysas om att riskerna är mycket stora att dra på sig resistenta bakterier. En undersökning av en grupp Thai­landsresenärer före och efter resan visade att 30 procent bar på ESBL-bakterier när de kom hem.

7) Om du själv hamnar på sjukhus – vad kommer du att spana på då?
-?På handhygienen! Jag var inne på sjukhuset i förra veckan – alla luktade sprit. Sen förstod jag att de visste vem jag var…

ID: Kerstin Mannerquist

Yrke: Rikshygiensjuksköterska. Ålder: 62 år. Familj: Två vuxna söner. Bor: Långbro park, södra Stockholm. Aktuell: Nyckelroll för att hejda smittspridningen i landet.

Tre måsten

Läsa just nu Anders Isakssons bok om Per Albin.
Göra ingenting, vila.
Laga mat och umgås med barn och vänner.

Fem snabba svar

SÅPA / SPRIT
BIL / ÅKA KOLLEKTIVT
THAILANDSSEMESTER / SVERIGESEMESTER
FACKBÖCKER / ROMANER
VITLÖK / C-VITAMIN