Harvey Milk (utmärkt gestaltad av Sean Penn) var den första öppet homosexuella att bli folkvald till en framträdande politisk post i USA. Men efter 11 månader på posten som stadsdelsborgmästare i San Fransisco, sköts han till döds av en konservativ kollega den 27 november 1978.

Filmen följer Milk under 1970-talet, från garderoben i New York till området Castro i San Fransisco. Där blir hans affär Castro Camera snabbt en samlingsplats för gayfolket som samlats i San Fransisco.
Harvey Milk lyckas förvandla sin personliga vrede inför diskrimineringen av homosexuella till politisk aktion och krav på förändring. Kampen fördes mot särbehandling och för rättigheter, han var en betydande person för att mobilisera gayrörelsen. Han engagerade sig för fackliga frågor och fick fackföreningen Teamster på sin sida, vilket var till stor hjälp när han kandiderade till politiska poster.

Filmen är en lysande skildring av 1970-talets San Fransisco där det är karaktärernas snack och prat som för filmen och handlingen framåt.
Ett litet minus dock för att Milks politiska motståndare känns väl karikerad och utan djup. Att alla (förutom en PR-kvinna) är män är det väl inte så mycket att säga om.