Fredagseftermiddag. 106 dagar, 16 timmar, 3 minuter och 20 sekunder. Ett digitalur i Europahuset i Stockholm tickade oavbrutet fram hur lång tid det var kvar till Europaparlamentsvalet den 7 juni. Margot Wallström, EU-kommissionens vice ordförande, gjorde entré.
Med  henne i spetsen drivs kampanjen ”50-50 demokrati”. Den har lanserats av nätverket European Women’s Lobby.

Antalet kvinnor som röstade i förra valet var lågt. 70 procent av ledamöterna i EU-parlamentet män. Nu måste partierna nominera fler kvinnor, så att de blir hälften av ledamöterna, anser nätverket.
– Det råder inte brist på kompetenta och begåvade kvinnor. Det handlar om att män väljer män, sa Margot Wallström.
Som sparringspartner i Europahuset hade hon proffsboxaren Paolo Roberto, som ställde frågor.
– Varför kan inte medborgarna i mitt land fatta att det är viktigt att rösta, undrade han.
– Vi tycker att det är bekymmersamt ur demokratisk synvinkel, sa Margot Wallström och pekade på att Bryssel kanske känns som något långt borta och att det också finns en EU-skeptisk inställning.

Hon framhöll att det var en fråga om solidaritet att rösta fram fler kvinnor.
– Kvinnor är fattigare och de är mer utsatta för lönediskriminering, mer utsatta för våld och sexhandel, sa hon och betonade att det måste till fler kvinnor för att dessa sakfrågor ska lyftas fram mer. Även sådant som barnomsorg, en förutsättning för att kvinnor inom EU ska komma ut på arbetsmarkanden.
Hon såg absolut inte några problem med kvotering.
– Det är ett praktiskt verktyg för att rätta till orättvisor. Det finns så många kompetenta kvinnor så det är inget problem. Problemet är att kvinnor görs osynliga och att män väljer män.
Hon kunde själv berätta om hur den manliga kulturen finns i kommissionen med enhetschefer som satt i system att kalla till möten klockan fem på fredagseftermiddagen. Utan tanke på barn och familj.

Maj-Britt Theorin (s), tidigare ledamot i EU-parlamentet, fanns  i publiken. Hon påpekade att hon var dödligt trött på de gråklädda männen.
Den övervägande kvinnliga publiken stirrade på Paulo Roberto som var klädd grå kostym – dock rosa skjorta.
Men det var inte honom hon menade utan männen i EU-korridorerna.
Hon påpekade att kvinnor måste få en mer framträdande roll i konflikthantering och fredsförhandlingar.

Den aspekten finns med i en översyn av den europeiska säkerhetspolitiska strategin lovade Margot Wallström.
Hon ansåg att kvinnor och män har en annan syn på säkerhet. Männen pratar om militär säkerhet. Medan kvinnor vill ha tillgång till rent vatten och  utbildning för flickor, det är för dem en väg till ett säkert samhälle.
Margot Wallström avslutade med att framhålla att det är en demokratisk skyldighet att rösta i valet till EU-parlamentet, inte strunta i det.
Digitalklockan tickade vidare: 106 dagar och 15 timmar, 2 minuter och 10 sekunder kvar till valet.

European Women's Lobby representerar 2000 kvinnoorganisationer i EU.
Läs merwww.5050democracy.eu.