Kajsa AdenbäckVårdbolagaet Carema får inte fortsätta. En moderat politiker har sagt att ni socialdemokrater är ideologiskt förblindade, är du det?
– Nej, precis tvärtom. Det är berikande med flera driftsformer. Vi kommer att ingå ett partnerskap med Ersta Diakoni när det gäller äldreboendet Solskiftet. Det här är en öppning för ett nytt samarbete som inte finns idag.

Vad har Ersta Diakoni som tilltalar dig?
– Jag tycker om deras värdegrund med fokus på individen. Alla människor måste få ett värdigt bemötande.

Har inte Carema den värdegrunden?
– Carema har drivit det här boendet sedan 1994. Nu är det dags för en ny upphandling, vi kan inte garantera att Carema vinner. Vi vill prova ett nytt sätt att driva en verksamhet.

Vad tycker du om att man upphandlar äldreomsorg?
– Man får aldrig lägga ut så mycket på entreprenad så att man inte har något att jämföra med. Hur ska man då kunna mäta kvalitén? Och vad har man vunnit om det bara blir ett fåtal stora bolag? Mindre företag och stiftelser måste få en chans. Där kanske LOV, lagen om valfrihet, kan vara till nytta. Men egentligen finns ingen valfrihet, för de äldre får ta den plats som finns ledig.

På Södermalm i Stockholm får inte kommunen lägga anbud, men här tillåts kommunen driva verksamhet, hur kommer det sig?
– Varför skulle inte kommunen lägga ett anbud, om kommunen står för bra kvalité. 80 procent av våra särskilda boenden är redan utlagda på entreprenad i Sundbyberg.

Hur länge ska ni samarbeta med Ersta Diakoni?
– Det får vi se, jag kan tänka mig som i ett upphandlingsärende, kanske fyra år med möjlighet till förlängning. Kommunen står för driften och Ersta tillsätter ledningsfunktioner. Förresten uppfattade inte jag varifrån du ringer.

Från Kommunalarbetaren.
– Jaså, från Kommunalarbetaren, oj, men jag jobbar ju inom Kommunal som gruppchef för medlemsservice, på Franzengatan i Stockholm.