Ebbe Carlsson, journalist, bokförläggare, privatspanare med mera har fått en egen långfilm. Den handlar om en person med extrema behov av att synas och en enorm förmåga att knyta kontakter och dupera folk att gå med på de mest osannolika projekt.

Han hade fri tillgång till polisens resurser och mer än en makthavares öra. Allt han tog tag i (nästan) gick galet. Många drogs med i hans fall när hans märkliga inblandning i utredningen om mordet på statsminister Olof Palme avslöjades.
I nygjorda intervjuer försöker vänner, släktingar, chefer och drabbade makthavare förklara den effekt han haft på deras liv. Mest rörande är nog hans två äldre systrar.

Det är svensk nutidshistoria, men, trots att det handlar om tiden från framförallt 1970-talet och framåt känns det stundtals som en gammal journalfilm. På allvar dryftas där i KU-förhör frågan om Ebbe-affären var en del av en homosexuell konspiration (!).
De arkivbilder och klipp som visas återuppväcker en politisk tid som känns både oskuldsfull och obehaglig. Varje epok har sina skandaler.

Men kanske är sammanflätningen av makt och politik inte mindre idag, när folkpartiet buggar socialdemokraters mejl i valrörelsen, men ändå kommer ganska lindrigt undan.
Timbro, den borgerliga tankesmedjan, hade bokat en egen förhandsvisning av filmen, men kan ju undra med vilket syfte.* Se fotnot längst ner.

Får gåtan Ebbe Carlsson någon förklaring? Nej  knappast. Varje människa är ett mysterium. Men filmen är inte mindre intressant för det.

Fotnot: Min konspirationsteori höll inte, Timbro-folket påpekar att de tittade på en annan film med det spännande namnet ”Den osynliga handen – en dokumentärfilm om tankesmedjan Timbro med sju nycklar för dig som vill förändra ett samhällsklimat”. Den ser jag fram emot att se! DS