Jordbruksdepartementet i Stockholm var inte sig likt på fredagen. Mitt bland sammanträdesfolk i entrén klingade det av Dalaspelmän och de gråklädda tjänstemännen fick konkurrens av färgglada folkdräkter från Svärdsjö. En av dem bars av matupprorets initiativtagare, före detta vårdbiträdet Camilla Sparring.
Namnen låg i flera stora buntar framför ministern. Dagen innan resan till Stockholm kom det över 6000 protestbrev på posten.

Reporter: Robert Janson / Foto: Tobias Holmqvist
För webbtv i mobilen – klicka här.

Men vad kan då regeringen göra? Det här är väl en fråga för kommunerna och de privata utförarna inom vården?

– Nej, regeringen kan inte besluta att göra maten bättre. Men vi kan ändå göra mycket genom att påverka. Jag har till exempel föreslagit att Sverige ska bli det främsta matlandet, svarade Eskil Erlandsson.
Jordbruksministern  var mäkta imponerad av matupproret.
– Den här frågan har blivit verkligt stor. Det är den kraftfullaste opinionen sedan debatten om öppna landskap.

Camilla, du började protestera mot skolmaten hemma i din kommun. Nu verkar du ha hela svenska folket med dig?
– Ja, det är otroligt. Jag är helt överväldigad över det gensvar våra protester har fått, säger hon som håller på att bli en mediekändis.
Det för detta vårdbiträdet från Svärdsjö har på knappt ett år skaffat sig ett brett kontaktnät av människor över hela landet med samma engagemang som hon för bra mat.
Bakom sig har hon en referensgrupp som ger strategiska råd och en expertgrupp som kan sakfrågorna. Hon backas upp av kändisar som Lasse Berghagen och Carl Jan Granqvist och andra stjärnkockar, livsmedelskedjor och jordbrukstidningar. Hon har också fått ett fint matpris – ”Pour le Mérite Gastronomique”.

Hon började med att få kommunen att göra en pudel. De ändrade på skolmaten tvärt.
Falu kommun ville slopa tillagningen av mat i Svärdsjöskolan och laga all mat i Falun. Camilla Sparring och många med henne tyckte detta var en skandal och de lyckades få kommunen att upphäva beslutet.

Nu vill Camilla Sparring göra kampen för att unga, äldre och sjuka ska få bättre mat till en riksangelägenhet.
Hon har också startat en webbsida – www.camillasmatuppror.se – där hon uppmanar folk att protestera mot maten som serveras till unga, gamla och sjuka.
Och i maj månad kommer det att hållas en riksdagshearing om maten för de äldre. Alla partier och minstrar har lovat komma.