Kommunalarbetaren skrev 2006 om köksbiträdet Christina Olsson som i 45 minuter skälldes ut av kommunchefen som bland annat kallade henne illojal och ”jävla gnällkärring”. Han var upprörd över att hon i insändare i lokaltidningen kritiserade koka–kyl system i kommunens tillagningskök inom vård och omsorg.

Kommunalrådet gav kommunchefen sitt stöd för utskällningen trots att Christina Olsson enligt grundlagen har rätt att som offentligt anställd skriva kritiska insändare utan att behöva bli utskälld av sina chefer.
Christina tog illa vid sig och blev sjukskriven. Kommunal gav henne sitt stöd och begärde i förhandling en ursäkt och skadestånd.
Efter ett tag gick kommunchefen med på att via Kommunalarbetaren be Christina om ursäkt för att han kallade henne ”jävla gnällkärring”.
Men han stod fast vid att hon har varit illojal mot kommunen med sin kritik av mathanteringen.

Christina godtog inte ursäkten via media utan ville att kommunchefen skulle framföra den direkt till henne. Men han ville inte träffa henne.
Två år efter utskällningen avled kommunchefen.
Nu, ett år senare, inför hot om att Kommunal skulle stämma kommunen inför arbetsdomstolen, går kommunen med på att ge Christina en skriftlig ursäkt och skadestånd.

– Det känns underbart. Skadeståndpengarna skänker jag till kyrkan. Det viktigaste är att kommunen skriftligt erkänner att den har behandlat mig fel och ber mig om ursäkt för detta. Det enda som fortsatt gnager i henne är att hon inte har fått en förklaring av kommunens kostchef eller ansvariga politiker till varför de stödde utskällningen av henne.

– Men de vill inte träffa mig för att reda ut detta, säger hon.
Christina har sparat alla klipp från Kommunalarbetaren och andra tidningar som har uppmärksammat hennes fall.
– Nu tror jag att jag kan lägga detta bakom mig och gå vidare i livet. Utan Kommunals stöd hade inte detta varit möjligt, säger Christina Olsson.

Sedan ett år är hon tillbaka i sitt gamla jobb i köket vid Solsidans sjukhem. Och hon är fortsatt kritisk till kommunens mathållning.
– Det gäller inte bara koka–kyl. Det mesta som tillagas är halvfabrikat med en massa onödiga och ohälsosamma tillsatser. Endast en fjärdedel av varorna som köps in är kravmärkt. Det borde all mat och frukt vara som kommunen serverar våra äldre, barn och sjuka, säger Christina Olsson och lovar fler kritiska insändare.