Vi förfäras över hur barbarisk kyrkan och samhället var vid den här tiden. Vi förfäras också när vi hör att kvinnor stenas till döds i en del länder i den muslimska världen, för vi har ju den västerländska humanismen att luta oss mot. Sverige är visserligen världens mest jämställda land och enligt våra lagar ska kvinnor och män behandlas lika. Men hur behandlas starka och framgångsrika kvinnor i Sverige idag? Efter den offentliga avrättningen av Liza Marklund för hennes bok ”Gömda” funderar jag på vad som skiljer dagens bloggare från de aktiva i häxprocesserna.

Jag har aldrig utgått
ifrån att allt jag läser i en bok ska vara sant. Den författ­are som inte vågar ta ut svängarna har nog valt fel yrke. Men det jag har lärt mig av Marklundaffären är att om någon skriver en bok och vill ha uppmärksamhet bör han eller hon attackera en känd författare och helst en framgångsrik kvinna. Genom sin förföljelse av Liza Marklund har Monica Antonsson  gjort sig ett namn och lanserat sin egen bok.
Det som upprörde mig mest i debatten är när Janne Josefsson i sitt program säger (*se rättelse i slutet av kolumnen) till mannen som har misshandlat huvudpersonen Mia i Liza Marklunds bok ”Strunt samma om allt som står i boken är sant eller inte men du har ju blivit dömd för att ha misshandlat henne.”
Han tystnar och Monica Antonsson försvarar honom med att det var 20 år sedan misshandeln ägde rum. Monica Antonssons resonemang borde ju vara lika gångbart när det gäller Liza Marklund och hennes bok ”Gömda”. Den sympati hon visar för en man som har misshandlat sin fru kan hon inte visa den unga Liza Marklund som blev för engagerad i en misshandlad kvinnas öde och förlitade sig på hennes berättelse.
Jag tycker att det är upprörande att man i hetsjakten på Liza Marklund ger utrymme för förövaren som får sitta framför kameran som om misshandel av kvinnor var någonting acceptabelt.

I debatten har det framställts som om människor i Sverige inte hade något annat att bekymra sig för än Liza Marklunds bok. Kanske gladde det Fredrik Rein­feldt att fokus gled bort från regeringens handlingsförlamning inför en finans­kris och hotande massarbetslöshet. Den enda förklaring jag har för det drev som Liza Marklund utsattes för är att vi, liksom de under häxprocesserna, fortfarande har svårt för starka kvinnor. När drevet mot en känd kvinna sätter igång är det inte många som vågar gå mot strömmen.
Precis som i Iran och i Saudiarabien väljer man att titta bort när kvinnor avrättas offentligt.

* Rättelse: Citatet i min kolumn är tyvärr inte korrekt och kan tolkas som om Janne Josefsson själv skulle ha denna uppfattning, vilket inte stämmer. Se inslaget här. Han undrar bland annat hur mannen tror att svenska folket uppfattar honom nu när de vet att han dömts för misshandel: ” Tror du inte de säger ja, vad spelar allt det andra för roll du har ju piskat på henne?”
Det handlar alltså om öppna frågor från debattledaren, inte om dennes åsikt. Beklagar att jag, bland annat på grund av förkylning, uppfattade detta fel!

Cheko Pekgul

JA
till rödgröna alliansen.

NEJ
till privata utförare av asylvården.