Hur gör man för att komma i gång?
– Man ska aldrig sätta sig i soffa när man kommer hem. Ta hellre en promenad, efteråt har man mer energi. Motion stimulerar kroppens må-bra-hormoner.  Ljuset ger också energi, jobbar man kväll är det bra att ta en promenad före jobbet. Om man bestämmer med en kompis har man någon som pushar på. En del blir motiverade av att träna till lopp, till exempel Vårruset.
Vad är bästa vinterträningen?
– Raska promenader är bra, använder man stavar ger det mer. Stegräknare kan göra det lättare att komma i gång, man ska gå 10 000 steg om dagen, gör man inte det kan man öka med tio procent i veckan. Om det är snö är längdskidor bra. Slalom blir också jobbigt om man engagerar sig i sin åkning. Dans är fantast­iskt. Många föreningar har billig gympa, simning är skönt om man har ont i leder eller är tung. Glöm inte vardagsmotion som snöskottning, att dra barn i pulka, gå i trappor och ställa bilen.
Hur ska man orka hålla i gång?
– Gör något roligt, det ger ork, man blir glad­are, tål stress mer och slipper värk. När man börjat brukar man känna ett behov av att träna efter en månad. Man ska inte ha dåligt samvete för det som inte blir av, i stället ska man tänka att man gör det bättre i morgon. Blir man förkyld ska man lyssna på kroppens signaler. Har man feber ska man inte träna. Att ta sig tid att sova är  viktigt, vi behöver mer sömn på vintern. Undvik att äta fett och tungt, använd tallriksmodellen och ta frukt i stället för kaka till kaffet.
Vad gör du själv?
– Jag är aktiv fem dagar i veckan, en dag gympar jag, en dag joggar jag 45 minuter och de andra promenerar jag 40 minuter. Jag äter fem gånger om dagen, äter man för sällan blir man hungrig. Och så försöker jag komma ut på dagen när det är ljus, det gör gott för humöret.