KA har tidigare skrivit om problemet, som handlar om att bussförare inte längre tillåts köra till och från ändhållplatser under sin arbetstid, utan nu förväntas ta sig från och tillbaka till garaget på sin fritid.
– Det är som om en undersköterska skulle börja sin dag på Södersjukhuset och sen tvingas avsluta den i Huddinge, sa Bengt Bryungs och fick rungande applåder från förarna som samlats utanför Landstingshuset i februarikylan.

Foto: Hugo Leijon / Redigering: Tobias Holmqvist
För att se webbtv i mobilen – klicka här.

Bussförarna har också samlat in 3 174 namnunderskrifter mot arbetsgivarnas politik, men moderaten Christer G Wennerholm, som är styrelseordförande för lokaltrafikbolaget SL, ville inte komma ut från fullmäktige för att ta emot dem. Istället mottogs dem av styrelseledamoten och socialdemokraten Nanna Wikholm.
– Det är ni som gör det viktiga jobbet, inte vi politiker härinne, sa hon.
Wikholm var noga med att betona att det handlar om arbetsmarknadens parter, men sa också:
– Entreprenörerna lever inte upp till villkoren i avtalen.
Att Christer G Wennerholm inte kom ut kommenterade Kommunals Bengt Bryungs:
– Man löser problemen med samtal, inte genom att gömma sig.
Olle Johansson, klubbordförande för Kommunals bussförare i Norrort sa:
– Arbetsgivaren är hela tiden och naggar, naggar, naggar. Vi har förare som börjar sin dag i Vaxholm och avslutar den i Danderyd. Det blir ännu stramare i en lågkonjunktur, det är så liten avkastning i den här branschen, det handlar bara om 2 procent. Nu vill vi få Bussarbetsgivarna att agera.

Han fick medhåll av Peter Boström, klubbordförande i Södertälje, som i sitt anförande menade att det här är den viktigaste politiska frågan i regionen idag. Han vände sig mot bussförarna och sa:
– Ni är nyckeln till hela den sociala och politiska utvecklingen i Storstockholm.
Samtidigt sprider sig konflikten utanför huvudstaden. I ett öppet brev protesterar bussförarna i Umeå lokaltrafik mot att Swebus planerar att inte låta personaltransporterna mellan garaget på Västerslätt och Vasaplan räknas som arbetstid.
”Nu är vi trötta och förbannade och accepterar inte att jobba gratis”, står det i det anonyma brevet, enligt Västerbottens-kuriren.