Konsekvenserna riskerar att bli tuffa för hushållen i Stockholm när sophämtningen inte fungerar, de strejkande arbetarna hotar att fortsätta strejken imorgon om inget konkret bud kommer från politiker eller arbetsgivare.

Bakgrunden är att Liselotte Lööf tagit över entreprenaden för stora delar av sophämtandet i Stockholm.
– Försök att räkna på kvalitén och tänk på vår arbetsmiljö!, säger Berra Rahmquist, talesman för en organisation som kallar sig Stockholms sopgubbar, till Sveriges Radio P4.
Han säger att de framför allt vill ha ett arbetstak på hur mycket de ska göra varje dag och menar att de nya arbetsgivarna höjer arbetstiden med uppemot 30 procent utan att ersätta renhållningsarbetarna.

Kommunal organiserar numer endast kommunanställda renhållningsarbetare.
Transport, det fackförbund som de aktuella sopåkarna är medlemmar i, säger att man delar kritiken mot upphandlingen, men att en vild strejk är fel svar och dessutom olagligt. Transport har också stämt Liselotte Lööf AB inför Arbetsdomstolen för att de har försökt sänka lönerna under pågående avtalsperiod.
Enligt Sveriges Radio har Liselotte Lööf redan hundratals arbetslösa som är beredda att rycka in och bryta den vilda strejken.

En renhållningsarbetare i ett av de berörda distrikten i innerstaden tjänar idag i snitt cirka 32 000 kronor i månaden. Enligt uppgifter till Kommunalarbetaren vill Liselotte Lööf sänka denna summa till cirka 29 000 kronor i månaden.