Lagen ”Lilly Ledbetter Fair Pay Act” är döpt efter en kvinna från Alabama. När Lilly Ledbetter skulle gå i pension efter 19 års arbete på däckfirman Goodyear upptäckte hon att hon tjänat tusentals dollar mindre än sina manliga kolleger.

Lilly Ledbetter stod på sig och drev fallet, hon fick rätt i första instans men när hennes fall kom upp i Högsta Domstolen gick den på arbetsgivarens linje. Lilly Ledbetter borde ha väckt klagan om diskriminering max 180 dagar efter det att hon fått den första löneutbetalning som hon ansåg var diskriminerande, menade domstolen.

Den lag som Barack Obama undertecknade i slutet av förra veckan häver Högsta Domstolens beslut, vilket betyder att det nu blir lättare att stämma en arbetsgivare för lönediskriminering. Lagen täcker också diskriminering på grund av hudfärg, ålder och religion.
Lagen har tidigare stoppats av republikanerna och Bushadministrationen.

Under presidentvalrörelsen i USA tog Barack Obama ofta upp fallet Lilly Ledbetter i sina tal. Lagen ger dock inte Lilly Ledbetter några pengar i efterhand:
– Goodyear kommer aldrig att betala mig vad de lurade mig på. Jag kommer i själva verket inte att få en cent. Men med presidentens signatur under den här lagen har jag en större belöning, sa Lilly Ledbetter till New York Times efter att Obama undertecknat lagen.