Det var den 27 november 1978 som Harvey Milk, och dessutom San Franciscos borgmästare George Moscone, mördades i San Francisco.

Morden har nu alltså blivit film, ”Milk” med Sean Penn i titelrollen, och filmen visas på Göteborgs filmfestival. Den kommer också att få biografdistribution över hela landet senare i vår. Regissören Gus Van Sant har sagt att en orsak till att det gick att göra kommersiellt gångbar film av mordet är en annan film, ”Brokeback mountain”, som handlade om förbjuden homosexuell kärlek.

Men har situationen blivit bättre för homosexuella sedan mordet? Siffror som diskuterades på ett seminarium på den nu pågående filmfestivalen i Göteborg visade på motsatsen. Antalet hatbrott växer. År 2007 inkom det sex procent fler anmälningar om hatbrott än året före. Och då anmäls ändå inte de flesta hatbrotten, enligt Anneli Svensson, samordnare på RFSL:s hatbrottsjour.

– Den vanligaste platsen för hatbrott är arbetsplatsen, berättade hon.
Så trots de många framgångarna för gayrörelsen sker fortfarande bakslag i och med dessa brott.
– Hatbrott handlar om terror, om att skrämmas och att bryta ner, betonade Anneli Svensson.