Båda pensionärsföreningarna i Tomelilla, PRO och SPF, drar nu igång en namninsamling för att tvinga kommunen att ordna en folkomröstning om äldreomsorgens framtid. 500 namn behövs.
På måndag väntas den borgerliga majoriteten i kommunen fatta beslut om att de två äldreboendena och hemvården i centrala Tomelilla ska säljas ut.

Bodil Rasmuson, ordförande i Kommunals sektion i kommunen, beskriver bakgrunden:
– Kommunen bjöd in de stora vårdbolagen till en hearing i november. Vårdbolagen förklarade hur de ville ha det, till exempel inte bara ett boende, och de ville dessutom också ha hemtjänsten. Så nu har kommunen skissat på förslag som skulle passa dem.

Margit Nässil är pensionerad MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska, i Tomelilla, och aktiv i PRO. Hon är mycket kritisk mot kommunens planer:
– Jag tycker det är fel att vården som betalas av skattepengar ska skötas av stora vårdbolag som ägs av riskkapitalbolag eller som har kopplingar till skatteparadiset Jersey, som Attendo. Vården ska inte skapa vinster till dessa företag. De stora företagen får snart monopol på vården, och personalen förlorar meddelarskydd och törs inte berätta om bristerna. Det finns många avigsidor.

På kommunfullmäktigemötet på måndag ska ledamöterna besluta om det ska bli en utförsäljning och om den i så fall ska omfatta båda äldreboendena och hemtjänsten, eller om det bara ska gälla det ena boendet och hemtjänsten knuten till den.
Det är också då protesterna och namninsamlingen mot planerna startar.
– Båda pensionärsföreningarna står bakom detta och Kommunal stödjer oss – tillsammans är vi en ganska stark grupp, säger Margit Nässil.