– Vi reser land och rike runt och certifierar nya vård- och omsorgscollege hela tiden, säger ombudsman Leif Nordin, projektledare hos Kommunal och ledamot i det nationella rådet för vård- och omsorgscollege.
Till hösten börjar de första studenterna sin vård- och omsorgsutbildning på gymnasienivå, i collegetappning. Värmland är först ut men fler regioner kan hinna dra igång till hösten.

Det nya, jämfört med det traditionella vård- och omsorgsprogrammet, är framför allt att arbetsgivarna finns med och har inflytande över utbildningen. Tanken är att praktiken ska bli bättre och att utbildningen ska anpassas mer för den arbetsmarknad som väntar.
– Samarbetet mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och fack är hela grejen med det här. Och det gör att arbetsgivarna har ett ansvar, säger Leif Nordin.

För att starta vård- och omsorgscollege måste ett regionalt samarbete först certifieras av det nationella rådet. Det är kort sammanfattat en kontroll av att vissa kriterier uppfylls. Efter det kan orterna lokalt i varje region ansöka om att få bli college.
– Strax före jul kom det in många regionala ansökningar, säger Anneli Backman, Sveriges Kommuner och Landstings representant i nationella rådet.
Spridningen är stor över hela landet, men det finns några vita fläckar: Smålandsregionen, Gotland och Sörmland saknas till exempel än så länge. I Stockholm och Gävleborg är frågan under utredning.

I Norrbotten backade man ur strax före jul. Den direkta orsaken till att det inte blev något var att arbetsgivarna, i första hand fyra kommuner, inte ansåg sig ha råd.
– Det är stor tragik för Norrbotten. Vi vet ju vilka stora pensionsavgångar vi har att vänta. Det kommer inte att dröja så lång tid innan politikerna inser vad de har gjort, säger projektledaren Margareta Åkerlund.
Kommunals avdelningsordförande i Norrbotten, Marianne Lindberg, är kritisk till att det inte blev någon collegesatsning.
– Det är jättetråkigt. Det skulle vara precis vad vi behöver här uppe med tanke på alla nedskärningar i kommuner och landsting.
Förebilden för vård- och omsorgscollege är motsvarande samarbete på industrisidan. 2006 startade de första teknikcollegeutbildningarna.
– Vi har snott hela idén därifrån, säger Leif Nordin.

Vård- och omsorgscollege

De här regionerna är på gång att starta upp vård- och omsorgscollege:

Certifierade: Region Västerbotten, Region Dalarna, Region Värmland. Region Örebro Län, Region Västmanland, Region Östergötland, Skåneregionen.

Ännu ej certifierade: Region Södra Norrland, Region Jämtland, Region Uppsala, Region Skaraborg, Region Fyrbodal, Göteborgsregionen, Region Blekinge.

Lokala vård- och omsorgscollege: Arvika (det enda som hittills är certifierat lokalt), Säffle, Kristinehamn, Karlstad-Hammarö, Hagfors-Munkfors, Torsby-Sunne, Sundsvall-Timrå, Härnösand, Ånge, Västerås, Västra Mälardalen, Norrköping, Ystad-Österlen, Eslöv-Hörby-Höör.

Idén går ut på att utbildningsorganisationer, kommuner, landsting, privata vårdföretag och fackliga organisationer samverkar och drar upp riktlinjerna för utbildningen.

Målen är bland annat att:
• Locka fler att utbilda sig inom vård- och omsorg.
• Få utbildningen mer verklighetsanpassad och aktuell.
• Öka anställningsbarheten för studenterna.
• Skapa en bättre tillgång till kompetensutveckling för dem som redan har jobb.