Illustration av Magnus BardDe låter beklämda och bedrövade, vårdpersonal och politiker i den lilla kommunen i Västerbotten som medverkade i radions P1 Morgon, den 16 januari 2009. ”Ska ålderdomen bli så här otrygg?”, undrar en av de anställda.
För det är en stor minskning i äldreomsorgen, liksom för sjukvård och skola som blir resultatet när krisen tvingar kommuner att dra ner. Lärare som skulle kunna skapa framtidens skola sägs upp, sjukhus varslar hundratals, socialbidragen (försörjningsstödet) skjuter i höjden, inte minst för att så många arbetslösa står utanför a-kassan. 70 procent av alla socialnämnder talar om ett underskott i sina budgetar.
Att få socialbidrag är för övrigt inte som att vara försäkrad i a-kassa, inte minst kan den drabbade tvingas sälja sin bostad!

Regeringen – som sänkt skatterna med cirka 90 miljarder – vill inte skjuta till ytterligare pengar till den blödande offentliga sektorn. Detta trots att det ävenledes borgerligt styrda SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, redan före jul vädjade om ytterligare 11 miljarder under de två kommande åren för att rädda 20 000 jobb. För det är inte lika synligt som i den manligt dominerade industrin, men minst lika kännbart, det som nu sker i hundratals kommuner: Vikariat dras in och timanställda får inga jobb. Det används till och med som lugnande argument: ”vi säger inte upp, utan drar in de visstidsanställda”. Men bakom varje sådan indragning döljer sig en människa!
Timanställningar och vikariat är också jobb, och arbetslöshet skapas just för att sådana tillfälliga jobb upphör. Men om detta, som främst drabbar kvinnor och unga, skapas inte många rubriker, trots att kommunerna är Sveriges största arbetsgivare.

Forskningsexperten och finansministern Anders Borg (m) borde veta att det är betydligt mer jobbskapande att ge pengar till den offentliga sektorn, där varje krona gör direkt nytta, än att satsa på skattesänkningar, där de antingen hamnar på banken, eller till att köpa utländska varor. Kommunminister Mats Odell (kd) vill hushålla med slantarna. Han har övergett välfärden, tycker rödgröna oppositionen där bland annat Carin Jämtin (s) vill ha uppsägningsstopp i kommuner och landsting.
Den politik som just nu förs riskerar att göra lågkonjunkturen ännu värre och låta den svåra 90-talskrisen gå i repris.