KA har granskat de fyra rikstäckande kedjorna som alla har någon form av kundkort. Det är Ica, Coop, Vi-butikerna och Hemköp. Utöver detta finns ju lågprisalternativ som Lidl, Willy’s och Netto, men dessa ger inte ut några kort till sina kunder.
Grundprincipen för Ica, Coop och Vi är gemensam: När du handlat för 5 000 kronor får du en check på 50 kronor att handla för.
På Hemköp är principen en annan: där får kunden procentuell rabatt på varje handlad krona, något som man tjänar på i längden, visar vår sammanställning.

Granskningen visar att den rabatt man får för att vara en trogen kund fortfarande är relativt liten. Oavsett vilken kedja man väljer handlar det om max några hundralappar per år.
Som erbjudandena ser ut idag kan det löna sig att vara en otrogen kund och leta extrapriser på de olika kedjorna i stället för att samla poäng i just sin mataffär.
– Vad som lönar sig mest är ohyggligt svårt att mäta, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på organisationen Sveriges Kon­sum­enter. Det beror på hur mycket tid man är beredd att lägga ner med att springa runt i olika butiker. Det är ingen lätt uppgift.

 

Jan Bertoft, Sveriges Konsumenter
– Vad som lönar sig mest är ohyggligt svårt att mäta, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

Jan Bertoft säger att det inte är något fel i att använda kundkort­-en, bara man kommer ihåg att också utnyttja rabatterna man får.
– Det är ett lite otympligt syst­em och det är rätt många som glömmer bort att lösa in kupong­erna, de går ju ut, de har en inte alltför lång tidshorisont. Det är en tanke bakom det: det bygger på att inte alla ska lösa in dem. Men om man är lite ordningsam och håller ordning på alla sina kuponger, så kan man tjäna en del. Men det är inget som utesluter att om man har kundkort av olika slag att man dessutom är lite observant på extrapriser.

Numer är kundkorten mer än ­renodlade matkort. Det finns en mängd tilläggstjänster, till vilka du kan koppla dina kundkort.
Både Vi-kortet och Medmera-kortet kan mot en avgift bli ett vanligt Visa-kort. För Medmera-kortet får du då en poäng per krona på allt du köper med kortet, för Vi-kortet får du 0,25 poäng per krona på det du köp­er utanför Vi-butikerna. ICA-kortet kan på samma sätt kopplas så att det blir ett Mastercard-kort, men ger då motsvarande bara 0,5 poäng per krona utanför ICA-affären.
På det här sättet når du snabbare upp till minimibeloppet för att få en premiecheck på respektive matkedja, men kom ihåg att jämföra vad korten kostar i års­avgift.
ICA-kortet anslutet till Master­card kostar 240 kronor per år, medan Medmera-kort anslutet till Visa kostar 95 kronor årligen.

Till skillnad från Vi-kortet kan du också använda Medmera-kortet och ICA-kortet när du handlar annat än mat. ICA-kort­et går att dra, och få bonus, på Statoil-mackar.
Och Medmera-kortet kan du använda på en rad butikskedjor, bland annat Kapp­Ahl, Expert och Akademi­bok­handeln.