1) Du har varit landstingspolitiker i Stockholm sedan 1994. Är det borgerliga majoritetsstyret annorlunda än de två tidigare?
– Ja! De genomför ett målmedvetet systemskifte. Frågan är hur mycket offentligt driven vård det finns kvar efter den här mandatperioden. Vi närmar oss en smärtgräns.

2) Ni socialdemokrater har ju inget emot privata vårdcentraler, så varför reagerar du?
– Moderaterna har infört ett vårdval där det är fritt för privata företag att etablera sig. Jag vill att patienten ska ha frihet att välja men politikerna har ett starkt ansvar hur och var resurserna fördelas. Något de politiska blocken i Skåne kan komma överens om, men här är det omöjligt. Moderaterna i Stock-holmsregionen är extrema.

3) Det har gått ett år sedan Vårdval Stockholm infördes. Vilket betyg ger du vårdvalet?
– Jag är väldigt kritisk. Hälsan är ojämlikt fördelad i Stock-holmsregionen. Då kan det inte vara samma ersättning i Jordbro som i Täby. Det fördjupar klyftorna. Vårdvalet har fokus på läkarna medan sjuksköterskor och undersköterskor inte är lika lönsamma. Så förlorar också undersköterskorna jobben. Flera personalgrupper borde i stället arbeta i team.

4) Vilken vårdcentral har du själv valt?
– Jag har alltid gått hos Luma vårdcentral i Södertälje. Den drivs av landstinget.

5) Sjukhus vill du ha kvar i landstingets regi men lite röntgen kan man väl lägga ut?
– Visst. Men det är fullständigt absurt att göra som i Södertälje, där den egna verksamheten inte fick lägga anbud, allt den byggt upp slogs sönder.

6) Städningen på Danderyds sjukhus har fått kritik, hur ska vi få renare sjukhus?
– Städpersonalen måste vara en del av vården. Min mamma var sjukvårdsbiträde, städade, fixade käk och annat, hon var en del av ett vårdlag.

7) Du vill införa prestationslön för vissa läkargrupper, men hur ska undersköterskor belönas?
– Hela personalgrupper kan få någon form av gratifikation, när teamet har gjort ett bra jobb, något som vi får diskutera med de fackliga organisationerna.

ID: Ingela Nylund Watz

Ålder: 46 år. Yrke: Oppositionslandstingsråd. Bor: Östertälje. Familj: Make, dotter, hund och två hästar. Bakgrund: Född i Pajala, landstingspolitiker sedan 1994. Gick med SSU när hon var 14 år. Aktuell: Försöker få mer pengar till sjukvården i Stockholm.

Tre måsten

Lösa korsord dagligen, helst i sängen när jag lagt mig.
Rida en gång i veckan.
Promenera med hunden, en schnauzer.

Fem snabba svar

MILJÖPARTIET / VÄNSTERPARTIET
STÄDA SJÄLV / KÖPA STÄDNING
PRIVAT / OFFENTLIGT
BALETT / BUGG
ÅKA BIL / ÅKA BUSS