SVAR: Att ha svårt att somna är väldigt vanligt idag. Mer än var tionde svensk har dessa problem, så du ska veta att du inte är ensam! Det finns oftast en anledning till att man har svårt att somna. Eftersom du verkar känna stor oro för er framtid undrar jag om du och din man diskuterat igenom möjliga alternativ? Till exempel om ni kan minska risken att drabbas hårt om ni skulle få det svårare ekonomiskt? Det är ju alltid bra att försöka göra något åt orsakerna till problemen. Men det finns också en del du själv kan göra för att öka chansen att somna lättare.
Börja med regelbundna sovtider. Gå upp samma tid varje morgon oavsett om det är helg eller vardag. Försök lägga dig samma tid varje kväll. Försök sedan att hålla dessa tider åtminstone ett par veckor i sträck. Sedan undrar jag om meditationen hjälpte dig att släppa de oroande tankarna? Fungerar inte meditation finns annat du kan testa, som att ta ett varmt bad, plocka fram kläder till morgondagen, förbereda frukosten eller kanske lösa sudoku. Det viktiga är att det är en aktivitet som inte gör dig för pigg, så börja med detta ungefär en timme innan du ska lägga dig. Om du gör samma sak varje kväll kommer kroppen efterhand att koppla ihop aktiviteten med nedvarvning inför att du ska sova.
Du bör också följa den här regeln: om du inte somnar inom 20 minuter, så stig upp, gå en liten runda i sovrummet och sätt dig på en stol i någon minut. Det viktiga är att du ”bryter” ditt sänggrubbel och gör något annat en kort stund. Försök sedan att lägga dig igen och börja om från början. Hoppas att dessa strategier hjälper dig till att somna lättare.