När Räddningstjänsten Syd bildades 2006 startades också en beklädnadsgrupp. Det är den gruppen som startade arbetet med de nya kläderna som nu är i användning i räddningstjänstförbundets fem kommuner: Burlöv, Eslöv, Lund, Kävlinge och Malmö. Sammanlagt arbetar där cirka 350 brandmän.
– Om jag säger wettex och goretex så förstår man skillnaden. En brandman utsätts ibland för stora mängder släckvatten under släcknings- och räddningsarbetet. De gamla kläderna sög upp vattnet som en trasa och gjorde arbetet blött, kallt och onödigt tungt. Nu slipper vi hela det problemet, säger Stefan Nilsson.
– Vi är först i världen med den här typen av goretexmembran.

Han berättar att de nya kläderna visserligen är dyrare än de gamla, men det har inte varit något problem att få med sig arbetsgivarna på tåget.
– Vi har lagt ner energi på att förklara och övertyga om att det gamla är så pass dåligt som det är.
Kläderna har testats i särskilda klimatkammare och 25 brandmän har också använt plaggen i sitt dagliga arbetare under tre månader.
– Vi har även tittat på underställen. Förut var det bomull, nu använder vi av oss merinoull på insidan och polyester på utsidan.