Socialdemokraternas partiledare respektive ekonomiska talesperson presenterar i en debattartikel förslag som de skulle vilja sjösätta under 2010.

Det handlar om utökade satsningar på komvux för att fler ska kunna läsa in en gymnasieexamen, att arbetslösa får ett mer fördelaktigt studiemedel (motsvarande deras a-kassa), möjlighet till vidareutbildning för dem som riskerar att bli arbetslösa, 5000 utbildningsvikariat (till exempel för vårdbiträden som vill läsa till undersköterskor, eller barnskötare till förskollärare).
– Möjligheten till en andra och tredje chans till utbildning ska förbättras. Vår strävan ska vara att alla som står utanför arbetslivet men som erhåller ersättning från det allmänna ska utbildas för att kunna återvända till arbetslivet, skriver Mona Sahlin och Thomas Östros.

Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen menade statsminister Fredrik Reinfeldt (m) att socialdemokraternas förslag skulle urholka statsfinanserna.
Den borgerliga regeringen menar att utrymmet för nya ekonomiska satsningar är obefintligt, därför vill de varken lova reformer eller satsningar under 2010.