Äntligen kom jag iväg och lämnade det där blodet som var så eftertraktat efter helgens alla knivskärningar. Man är ju nöjd med att kunna göra en insats, men skräckslagen när man läser i tidningarna varför allt blod behövs! Dock, ett nytt år kombinerat med vädjanden via sms gör susen för motivationen. Och på blodcentralen är de alltid lika trevliga, vilket onekligen underlättar. Det kan vara en ren lisa att bara ligga där och kika upp och tänka på ingenting alls medan blodpåsen fylls.

Hela december kände jag mig seg, trött, olustig och förkyld. Varje motionspass var en viljeansträngning, endast mitt och dotterns morgonlöfte fick upp mig för en stillsam promenad i vintermörkret före frukost. Hon är ännu tröttare än jag och den där stunden när vi båda gick tysta och såg hur himlen långsamt blev lite blåare, och sen delade en och annan tanke var guld värd för oss båda. Nu är hon i England och jag fåt hitta andra inspirationskällor för att hålla igång. Morgonpromenaden är inte lika rolig utan henne. Men ljusnar gör det i alla fall, märkbart redan på eftermiddagarna.
Som tur är har jag en motionsintresserad make som kan peppa och även göra sällskap till gymklasser av olika slag. Jag har provat hans spinningpass, han har provat core och pilates, tillsammans tränar vi upp styrkan på body pump. Det är riktigt kul.

I går gjorde jag säsongens första löparpass på inomhusbandet och med ny musik i lurarna gick det riktigt bra att köra ett 45 minuter. Fördelen med löpbandet är ju att man kan variera hastighet, lutning och ha koll på sträcka och tid. Man slipper dessutom halka, blåst, regn och motvind. Samt skällande, lösa hundar… Annars slår naturlöpandet inomhusvarianten med hästlängder.
Det var inte jättekul hela tiden i går, det vore lögn att påstå. Kondition är en färskvara och det räcker med några veckor borta från löpningen så är man tung i benen igen. Men vilken härlig känsla det är när endorfinerna slår till!

Som det så vist konstateras i våra egna Kom i Form-artiklar och i söndagens DN: Motion förlänger livet.
Det kan handla om mellan sex och tio år framförallt för att risken för hjärtinfarkt och stroke minskar kraftigt inte minst genom att blodtrycket sänks och blodfettvärdena förbättras. Men inte bara det. Livet blir faktiskt bättre också genom att motion är ett biverkningsfrittpiller för bättre humör, ork, prestation och sömn.

I år kommer vi att ge några läsare chansen till personlig stöttning genom KA:s friskvårdscoach Bea Ahlperby under 12 veckor. I morgon kan du själv gå in och fylla i vår ansökan på nätet. Kanske blir du och din kompis lyckliga vinnare!
Ni andra får hänga med och följa hennes råd på webben och i tidningen.
Välkomna alla läsare att hålla formen med oss under 2009!