Varje dag gör köket 8 000 portioner kyld mat som skickas ut till 60 kommuner runt om i Sverige, från Malmö i söder till Dalarna i norr. Det är framför allt äldreomsorgen i kommunerna som använder maten från Sala. Den levereras en gång i veckan.
Kritik har kommit om näringsinnehållet. Motala & Vadstena Tidning lät i höstas ett företag undersöka näringen i en portion med fiskfilé, potatis, vitvinssås och grönsaker. Det visade sig att portionen på 400 gr innehöll 7 gram proteiner, 2 gram fett och 9 gram kolhydrater. Resten, 80 procent, är vatten. Det motsvarar en portion kryddad nudelsoppa.

Resultatet stämmer väl
överens med vad som anges på förpackningen. Där finns också en rekommendation att matlådan ska ätas tillsammans med ett glas mjölk, två skivor bröd med smör, 50 gram sallad och en deciliter morötter, paprika och vitkål.
En dietist som kommenterar uppgifterna i Motala&Vadstena Tidning är kritisk och påpekar att det är en utopi att tro att de äldre ska äta två skivor bröd till måltiden, med tanke på den dåliga aptit många äldre har. Och att det är mycket tveksamt att hemtjänstpersonal skulle ha tid att riva morötter och vitkål till alla gamla som får dessa matlådor.

På Samhall vill man inte kommentera kritiken med hänsyn till att ett nytt företag nu har tagit över. Men en talesman för Samhall säger ändå att näringsvärdet följer riktlinjer från myndigheter och de krav som kommunerna upphandlar. Men det är ett genomsnitt, näringen den ena dagen kan vara mindre, och nästa dag innehålla desto mer, utifrån vilken maträtt det handlar om.
Philip Karringer på företaget Varsågod vill inte gå in på exakt hur maten ska moderniseras. Men han ger ett exempel:
– I stället för att alltid ha kokt potatis kanske man ska variera med andra råvaror. Vi har precis tagit över, det visar sig så småningom hur vi kommer att utveckla maten, säger han.

De cirka 80 medarbetare som är anställda av Samhall kommer att fortsätta vara anställda av Samhall och jobba kvar i köket, det ingår i avtalet mellan Samhall och företaget som köpt köket. Samhall ska också i fortsättningen sköta distributionen av maten.

Företaget Varsågod är nystartat och ägs av Bicky Chakraborty, vd och ägare till hotellkedjan Elite Hotels med 20 hotell i Sverige. Hotellkedjan har kollektivavtal med Hotell- och Restaurangfacket, men de anställda i köket är också i fortsättningen Samhallsanställda, och omfattas av det avtalet.