Den snåla städningen på sjukhus har uppmärksammats sen en läkare berättade i TV om hur smutsigt det var på Danderyds sjukhus där han varit inlagd som patient.
Johan Carlsson, chef på Socialstyrelsens tillsynsavdelning, förklarade att det här är ett problem på många sjukhus, och kritiserade landstingen och andra som äger och driver sjukhus att inte ta frågan på allvar. ”Tre minuter att städa en toalett är totalt oacceptabelt”, förklarade han. Ändå är det precis så det ser ut på sjukhus runt om i Sverige.
KA ringde runt till några.

Luleå:
– Vi diskuterade det här i samband med upphandlingen på Sunderby sjukhus senaste gången, och då fanns uppgiften att det skulle ta två minuter att städa en toalett, berättar Karin Liljestrand, sektionsordförande i Luleå.
I början av februari skrev KA om problemen på Sunderby sjukhus. ISS hade i sitt anbud lovat att bemanna med 40 personer men det var endast 30, enligt sektionsordförande Karin Liljestrand. Hon fick ta emot samtal från städare som sa att de inte orkade  att de inte hann städa områdena i den takt som de skulle göra.  Det fanns till och med de som jobbade gratis övertid.
Städningen har sedan uppmärksammats i en serie reportage i SVT:s Nordnytt under våren.
– Städerskorna får inte förutsättningar att göra ett bra jobb, säger Karin Liljestrand. De ska helt enkelt lämna en del skräp och smuts kvar, och det tär på självkänslan och yrkesstoltheten.
Hon ger ett exempel:
– För åtta år sen då städerskorna var landstingsanställda städade de akutvårdsavdelningen på sjukhuset på sex timmar. Så lades städningen ut, och tiden krympte till tre timmar. Idag ska samma avdelning städas på 1,5 timme.

Stockholm:
ISS städar både Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge. Men på ISS vill man inte berätta hur lång tid det får ta att städa en toalett. KA hänvisas till slut till marknadschefen, Christer Ekelund, som inte vill svara på frågan:
– Det är en affärshemlighet, sådana siffror lämnar vi inte ut.
Men från andra källor får KA bekräftat att tre minuter för en toalett är en beräkning som nämns. ”Två timmar får det ta att städa en vårdavdelning med sex-sju patientrum med toaletter, korridor, förråd och personaltoalett med mera” säger en insatt person.

Uppsala:
”På fem minuter ska man hinna med ett rum med handfat och golv och dammtorkning, plus toaletten med golv och handfat och allt vad det är.”
Städare på Akademiska sjukhuset i Uppsala
Bo Ratio, facklig företrädare, bekräftar att tre minuter är en rikt-tid han känner till. ISS har städningen på Akademiska sjukhuset.

Göteborg:
”En vanlig toalett ska ta ca tre minuter att städa och en handikapptoalett ca sex minuter.” Facklig företrädare Kommunal Väst.

Malmö:
– Tre minuter får det ta att städa en toalett på sjukhuset (UMAS). Men nu ska städningen ut på entreprenad, så då får det väl bara ta två minuter. Det enda man kan spara på är tiden, säger Karin Jönsson, städare och ordförande i Kommunals sektion 62.
Lokalen där sektionen har sin expedition, fick förut ta en timma att städa. Vid första upphandlingen sänktes det till 45 minuter, nu är det nere i 30.
KA berättade 2001 om ett projekt på sjukhuset då minst tio städare kopplades till varsin avdelning och skötte även annan service – bra för avdelningen och bra för städarens arbetsbelastning.
– Det försvann nästan helt 2004 eller 2005, när avdelningarna skulle spara. Städarna fick åter dubbelt så stora städområden, berättar Karin Jönsson. Två eller tre avdelningar har kvar systemet.

Falun:
Städningen är kvar i egen regi på Falu lasarett. Här får det ta sju till åtta minuter att göra ren toaletterna. Här har KA tidigare berättat om städare som trivs på jobbet.