Han säger att situationen i Råsta är kaotisk och att skyddsombudet Can Tegmen även ska ha misshandlats och frihetsberövats av chefer på Busslink.
– De slet av honom väskan och läste in honom, säger Djampour Fereidon.

På Råstagaraget i Stockholm har busschaufförerna protesterat mot det nya avlösningssystemet som infördes i somras. En bussförare kan få börja sitt skift med att avlösa en annan långt borta från bussgaraget. Tiden det tar att förflytta sig till platsen för avlösning räknas inte in i arbetstiden.
– Om en veckas tjänst ligger på 40 timmar har vi nu dessutom en restid på ytterligare 3-4 timmar. Vi vill att alla tjänster ska börja i Råsta. Fram till sommaren bytte vi om i Råsta. Med avlösningen blir vi tvungna att byta om till uniformen utanför arbetstid, säger Djampour Fereidon, som är sitter i styrelsen för Kommunals fackklubb.

På arbetsplatsen har ett anonymt flygblad delats ut med rubriken ”Kampen i Råsta”. Djampour Fereidon har avskedats, anklagad för att ha delat ut flygbladet.
– Jag ligger inte bakom skriften. Men de sa att om jag skulle ange vilka som gjort det, skulle jag få chansen att säga upp mig istället för att få sparken. Jag gick till polisen och anmälde dem för utpressning, säger han.
Djampour Fereidon säger att flera andra kommunalare har varnats för att ha delat ut flygbladet. Även arbetsmiljöfrågor har orsakat protester. Skyddsombudet Can Tegmen ska ha varslats om uppsägning för att ha protesterat mot arbetsmiljön.
– Cheferna säger att han har fått klagomål för att ha kört för fort. Men det handlar om att han brukade sätta stopp på bussarna när det förekom stenkastning mot bussarna. Busslink varnade då att det blir för dyrt, säger Djampour Fereidon.

Bengt Bryungs är ordförande i Kommunals trafiksektion i Stockholm. Han bekräftar att de två kommunalarna har varslats. Däremot ska det inte ha något med deras förtroendeuppdrag att göra.
– Varslena har att göra med deras yrkesverksamhet. Vi driver det enligt den process som det ska göras, säger han.
Han håller med om att det finns ett missnöje bland medlemmarna i Råsta. Emellertid bedömmer han det som att det är en högljudd minoritet som ställer till med onödigt bråk.
– Det finns en grogrund för missnöjet. Men i Råsta har en falang, eller grupp, hetsat upp stämmningen. De här anonyma skrivelserna, ”Kampen i Råsta”, tar Kommunal helt avstånd från. De är helt förkastliga och vi vet inte vem som står bakom dem, säger Bengt Bryungs.

På Råstagaraget ska det även ha förekommit vandalisering. Skadegörelse och klotter riktat mot cheferna på företaget.
– Missnöje ska tas via de rätta kanalerna och inte genom smutskastning och sabotage, säger Bengt Bryungs.
Tord Almlöf är ombudsman på Kommunals förbundskontor. Han kan inte uttala sig om varslen eftersom de förhandlingarna ännu inte ännu har nått förbundsnivå. Däremot känner han till frågan om avlösningssystemet, som finns på många andra arbetsplatser sedan en längre tid.
– Vi håller från centralt håll på att titta på den frågan. Förbundets inställning är att man ska ha en möjlighet att ta sig tillbaka till garaget när man har slutat. Sedan är frågan om man juridiskt kan kräva det, säger han.

Ted Stridsberg är personalansvarig på företaget Busslink som ansvarar för Råstagaraget. Inte heller han vill uttala sig om de varslade kommunalarna.
– Vi kommenterar aldrig enskilda fall under pågående förhandling, säger han.
Han menar att Råstagaraget generellt är en bra arbetsplats. Det är en liten grupp anställda som är problemet, säger han.
– Det är en liten grupp som ägnar sig åt hot, trakasserier, förtal och sabotage. Det är väldigt allvarligt, säger han.
Skyddsombudet Can Tegmen vill inte uttala sig i Kommunalarbetaren.

Företaget Busslink ägs till 70 procent av det franska företaget Keolis och till 30 procent av AB Storstockholms Lokaltrafik. De har hand om busstrafiken på flera ställen i Stockholm, samt på andra orter i Sverige.
Råstagaraget norr om centrala Stockholm kör trafik i Solna, Sundbyberg och Sollentuna.