Inte bara Sverige har problem med dålig sjukhusstädning, vilket kan leda till ökade infektionsrisker.
I Storbritannien är 40 procent av städningen på sjukhus utlagd på privata städbolag. Men nu ska de 14 hälsomyndigheterna i Skottland inte längre få anlita bolagen. Inte heller för matlagning. Det ska sjukhusen själva sköta.
Det meddelade nyligen den skotske sekreteraren inom hälsovården, Nicola Sturgeon.

Förra året drabbades 6 430 patienter i Skottland av infektioner, orsakade av tarmbakterien Clostridium difficile, där smittspridning sker via miljön. Infektionerna anses ha bidragit till 18 dödsfall.
För att få mer koll på städningen ska avdelningsföreståndaren på ha ansvaret för hygienen på respektive vårdavdelning i ett nära samarbete med städarna. Så fort kontrakten går ut med städbolagen tas städningen tillbaka i egen regi.

Nu kräver fackförbundet Unison att regeringen följer det skotska exemplet. Unison har länge krävt att städkontrakten tas tillbaka i egen regi. Att lämna ut städningen till privata företag har lett till lägre standard, enligt facket.
– Rena sjukhus är bästa sättet att få bukt med multiresistenta bakterier, anser Dave Prentis, generalsekreterare i Unison.
Dessutom kräver Unison att städarna på sjukhusen blir fler. Under de senaste 20 åren har antalet städare på sjukhus halverats.

Förra året uppmanade premiärministern Gordon Brown alla sjukhusen att genomföra en storrengöring senast den 31 mars i år. Något som de flesta sjukhusen gjort, enligt regeringen.
Det finns kritiska röster, om detta har någon större effekt, annat än för tillfället.
Städbolagens representant Andrew Large skyller på att sjukhusledningarna snålar med budgeten. Om de inte gjorde det kunde den dagliga städnigen vara bättre, även om den utförs av städbolag.