– Kommunal är egentligen som ett mänskligt Internet. Vi finns överallt. Problemet är att vi bara lyckas engagera ett väldigt litet fåtal, säger Anders Bergström, Kommunals tredje vice ordförande.
Han och tre till från Kommunal har precis landat i USA för en veckas studieresa. Det viktigaste för förbundet att studera är demokraten Barack Obamas omskrivna kampanjarbete.
– Han har lyckats väldigt bra med att organisera gräsrötterna för sin sak. Hur kan vi använda det för att få medlemmarna att arbeta för frågor som är angelägna för Kommunal? Det försöker vi ta reda på, säger Anders Bergström.

Hittills har han fastnat för att alla kan få en uppgift som är anpassad till just dem. Det kan vara en liten sak först, som därefter byggs på.
– Vi är väldigt fasta i våra strukturer, vi kanske måste vidga våra perspektiv. Det är ju inte så att Obama värvar folk för deras eget höga nöjes skull, det handlar ju om att man vill nå fram till något och få ett resultat.
Barack Obamas kampanj är väldigt öppen och styrs extremt lite uppifrån, hur skulle det kunna fungera i en organisation som Kommunals?
– Vi kanske hamnar i slutsatsen att vi styr för mycket. Allt måste kanske inte alltid vara så superstrukturerat. Det finns andra sätt att arbeta och det är intressant att titta på dem, säger Anders Bergström.