AFSCME kontor NYC
Skylten visar i vilken skyskrapa man hittar AFSCME:s kontor.
Gregory N. Heires
Gregory N. Heires är redaktör på AFSCME:s tidning The Public Employee Press.
The Public Employee Press

Inför en debattartikel jag skrev i Aftonbladet (om republikanernas valkampanj, deras öppet dolda rasism och om vice presidentkandidaten Sarah Palins strategiska sätt att framställa sig själv) talade jag med Peach McDouall i North Carolina.
Hon blev så imponerad av att höra att det fanns fackföreningstidningar som Kommunalarbetaren i Sverige att hon skrev ett inlägg med rubriken ”The US needs some KA” (typ USA behöver lite KA).

Att Peach bor i North Carolina kan spela in när det kommer till hennes fascination. Den delstaten har bland den lägsta fackliga anslutningsgraden i hela landet, och definitvt inga facktidningar.
Men det finns faktiskt fackliga tidningar också i USA. Till exempel i New York (kanske just för att de har den högsta anslutningsgraden i landet).
Jag träffar Gregory N. Heires som är redaktör på AFSCME:s tidning The Public Employee Press tillsammans med några andra från fackföreningen, som är att likna vid Kommunal.
Vi ses i deras lokaler i en hög skyskrapa precis intill Ground Zero, där World Trade Center-skraporna reste sig mot skyn fram till 11 september 2001.
På bordet lägger vi några nummer av Kommunalarbetaren och några nummer av deras tidning The Public Employee Press, som en gång i månaden går ut till offentliganställda medlemmar i New York-regionen.
Det är en tidning i tabloidformat (som Expressen och Aftonbladet) och med sådant papper som dagstidningar har. Som LO-tidningen ungefär, för den som vet hur den ser ut.

Det är intressantare för mig eftersom jag förstår vad de skriver. De kan bara titta och bläddra i Kommunalarbetaren. Eftersom de inte förstår något (även om de frågar) handlar deras spontana kommentarer om:
•    att det är mycket färger
•    att det är många kvinnor i tidningen
•    att vi har recept

Här kan du läsa ett nummer av The Public Employee Press (klicka på de olika artiklarna för att läsa).