Dessa nya inhumana regler, som lagstiftarna sagt okej till, leder till tragedier som den Expressen skriver om idag:
En kvinna blir så desperat när kronofogden borrar upp dörren för att beslagta hennes hem att hon hoppar ner från 4:e våningen och skadar sig mycket illa.
Kronofogdens kommentar:
– Det är klart att det är tungt för personalen när något sådant händer.
Jag måste säga att jag tycker det är en stötande kommentar, med all respekt för att det är tungt för personalen som har som jobb att ställa folk på gatan.

Avdelningschefen förklarar att de handlat helt och hållet enligt gällande rutiner. Alltså är det okej att borra upp dörren till en människas hem och tömma det på ägodelar. Kanske har den som bor där förträngt alltihop, inte orkat ta tag i sitt liv så som man bör när skuldfällan håller på att slå igen.
Märkligt nog har inte heller socialtjänsten något ansvar för att vara aktiv och föreslå en åtgärdsplan, om den boende inte själv förmår. Kan man inte lista ut att den som riskerar att bli vräkt inte ”väljer” det som alternativ? Kanske skulle en hyresinbetalning inte direkt strida mot socialtjänstlagen? Hur mycket krångligare blir det inte att hyra in kvinnan på ett socialt boende, hotell eller vad det nu kan handla om i Malmö.

Uppenbart var kvinnan inte till något besvär i omgivningen, utan en tystlåten granne som brukade sitta och dricka kaffe med de övriga.
Nu mister hon även den gemenskapen.
Att ställa människor, även barnfamiljer, på gatan är omänskligt. Det senaste året har ansökningarna till kronofogden slagit rekord.
Med tanke på att finanskrisen kan leda till många liknande tragedier framöver måste socialtjänstlag och de regler som styr vad kronofogden får och inte får göra med människors hem skrivas om.
Gatan måste vara den absolut sista utposten för en medborgare i ett välfärdssamhälle.