Den godaste amerikanska mat jag har smakat kan ha varit den i North Carolina. I Arden ligger ”12 Bones” ett enkelt barbequeställe som ska ha röstats fram som söderns bästa (eller om det var USA:s bästa).
Där hamnade jag en lunch när en handfull fackföreningsfolk tog ledigt från sitt kampanjande för Barack Obama för att istället svara på mina frågor om USA och North Carolina och fråga mig om fackföreningsrörelsen och villkoren i Sverige.

Barbequestället 12 Bones skylt.
Foto: Catarina Johansson Junttila

Laura Gordon äter gott på 12 Bones.

Laura Gordon (ordförande lokala AFL-CIO) och min mat närmast kameran.

Alla jag träffar, oavsett i vilken stad eller vad de gör, är otroligt nyfikna på att höra mig berätta om hur det är i Sverige. Hur många är egentligen med i facket? Har vi nationella avtal? Som också förhandlas lokalt? Individuellt? (”det kan ju inte vara bra”).
Alla blir också imponerade av att 80 procent av medlemmarna i Nordens största fackförening är kvinnor.
Samtidigt blir de ställda och begriper inte alls uppdelningen mellan LO och TCO (och för den delen SACO), varför är inte alla inom samma sektor med i samma förbund?
Får vi verkligen vara hemma efter att vi fött barn utan att vi blir av med jobbet? Och får vi betalt också? När de får höra om VAB-dagar tror de knappt att det är sant.

Bara ett fåtal har avfärdat det hela med att ja, ja… ni betalar ju skatt därefter också. Resten får faktiskt något nästintill drömskt i blicken.
En av brandmännen i Asheville ville flytta med till Sverige för att han hade läst om att det var ett land som lyckades ta hand om svaga.
Samtidigt tillbringar jag en del tid med att försöka förklara det nuvarande styret i Sverige.
Jag berättar om den borgerliga regeringen som tagit vid efter en lång tids socialdemokratiskt styre. Att de sänker skatterna och har försämrat villkoren i de offentliga försäkringssystemen. Men att systemen redan innan dess hade börjat försämras av socialdemokraterna som ansåg dem för dyra.

Det spelar ingen roll här. Bilden av Sverige är grundmurad. Och så har vi ju en egen militär trots att vi är så fredliga (som några faktiskt påpekat som en mycket positiv sak!).
Som P.S måste jag tillägga att majoriteten av dem jag träffat antingen är med i facket eller i alla fall demokrater, vilket kan förklara en del. Republikanerna tar upp vårt skattetryck.
Under lunchen åt jag i alla fall revbensspjäll, sötpotatismos, coleslawsallad och drack iste.

Någon vecka innan mitt besök var Barack Obama på samma ställe. Även om han tog take away. Alla berättade om att han varit där. Någon hade en jobbarkompis som varit där samtidigt, en annan en släkting. Alla visste att han varit på plats.
Det var ett bra val av Barack Obama. Godare spjäll har jag aldrig smakat.