Wall Street börshuset
Börsen, Wall Street, NYC.
Wall Street demonstrationskylt
Wall Street, NYC.
For sale
Asheville, North Carolina.
Foto: Catarina Johansson Junttila

Men medan Wall Street har fått medicinering från staten värd 5000 miljarder kronor återstår det att se vilken sorts stöd enskilda människor kan få. De som sitter med dyra lån och hus som tappat i värde.
Varje dag finns det reportage och artiklar i de lokala tidningarna om vad den ekonomiska krisen betyder bortanför pratet om hur mycket börsen tappat den dagen.
Om människor som har garageförsäljningar utanför huset för att försöka få ihop till räntor och amorteringar. Om familjer som inte klarat betalningarna utan lämnat huset och nu lever utspridda på madrasser hos vänner på olika adresser i stan.

Som en parantes kan jag tillägga att i USA till skillnad mot i Sverige är lånet bundet till huset och inte till personen som tagit det (enkelt uttryckt). Man kan alltså lämna över sitt hus till banken och därmed också bli av med lånet. Det är därför det rapporteras om alla hus som lämnas och står tomma.

I New York Times läser jag om miljoner människor som ligger ett par månader efter med sina betalningar. Det kan bero på att lånet var för dyrt från början, att det enligt de kassa villkoren blivit dyrare och dyrare eller att man blivit av med jobbet och inte längre har någon inkomst.
Arbetslösheten har ökat nio månader i rad i USA. Bara under september försvann 159 000 jobb. Under hela året har 760 000 arbetstillfällen försvunnit.
Men som alltid när människor far illa finns det andra som vill tjäna pengar på deras olycka.

På tv sänds en reklam som vill få folk att gå/köpa en utbildning. Budskapet är att man kan ”make a fortune on foreclosure” (typ tjäna en förmögenhet på alla de människor som tvingas lämna sina hem för att de inte kan betala dem).
Och i tidningen läser jag om en kvinna som har gått i personlig konkurs efter att hon hamnat 50 000 dollar (drygt 400 000 kronor) efter med sina kreditkort efter att hon fått cancer och tvingades lämna sitt jobb.
Det låter inte som en kund företagen borde slåss om precis, men den här kvinnan fick mellan sex och tio propåer från olika lånebolag och kreditkortsföretag varje vecka – och de nämnde särskilt hennes konkurs som ett skäl till att hon behövde nya pengar.
Cynismen och girigheten är gränslös.