Det är två veckor kvar till valdagen när jag landar med ett litet propellerplan i den västra delen av North Carolina. Det är mitt i bergstrakterna med Blue Ridge Mountain och Smokey Mountains tätt intill.
Samma dag skriver lokaltidningen ”Citizen-Times Voice of the Mountains” att en ihjälskjuten björnunge har lämnats på trappan till Western Carolina University invirad i Barack Obama-affischer. Björnen är skjuten i huvudet.

Död björn inlindad i Obama-affischer.
En skjuten björnunge inlindad i Obama-afffischer dumpades utanför en skola i North Carolina.
Jeffery Israel
Jeffrey Israel, vice ordförande för lokala AFL-CIO (motsvarande LO) i västra North Carolina.
Bergens fackliga röst
”Bergens fackliga röst”. Stor skylt utanför fackets lokaler.

North Carolina är en av de delstater där republikanerna satsar på automatiska samtal hem till människor där en maskin läser upp ett budskap till den som svarar. Ett av budskapen binder samman Barack Obama med terrorister.
I USA skickas tv-reklamen ut regionalt så reklamavbrotten här är sprängfyllda av politisk propaganda från bägge håll. Här är varje röst guld värd.
Valet i USA handlar inte om att få flest röster i hela landet. Det handlar om att vinna i flest delstater och North Carolina har inte bestämt sig.
North Carolina tillhör namnet till trots den amerikanska södern. Här går bibelbältet, många av invånarna bor på landsbygden, de flesta jagar och ser vapen som en helt naturlig del (och rättighet) för alla medborgare.
– Jag brukar säga att det är för mycket religion och för lite utbildning här i södern. Kyrkorna har en mycket stark roll och de är väldigt kritiska mot homosexuella, mot liberaler. Det är därför Bush har vunnit i den här delstaten tidigare, säger Jeffery Israel, från Canton i den del av North Carolina som vetter mot Tennessee och Georgia.

I de här trakterna levde Cherokeeindianerna fram till dess att européerna tog över i slutet av 1700- början av 1800-talet. Många av de som lever här i dag härstammar från förfäder från Irland, Skottland och England.
Som många andra delstater i södern har North Carolina röstat republikanskt sedan en lång tid tillbaka. De senaste 40 åren har de bara röstat fram en demokratisk presidentkandidat vid ett tillfälle, och det var över 30 år sedan 1976. I nio av de senaste tio presidentvalen har de röstat republikanskt.

Men just de här dagarna står North Carolina och väger mellan kandidaterna. Ska republikanernas John McCain eller demokraternas Barack Obama vinna.
– Man kan fråga sig hur en svart kille men namnet Obama kan vara jämnt upp i opinionsundersökningarna här i North Carolina. Jag tror att det handlar om att vi vill ha tillbaka ett bättre välfärdsprogram plus att vi har haft en ganska stor inflyttning från andra delar av landet. Vi har levt på lånade pengar sedan 1980-talet och nu ser folk att det inte är hållbart. Vi har levt på 110 procent av vår inkomst, säger Jeffery Israel.
Han är vice ordförande för lokala AFL-CIO (motsvarande LO) i västra North Carolina och politiskt ansvarig för stålarbetarnas fackförening i regionen.

Med mindre än två veckor kvar av presidentkampanjen anklagar republikanerna Barack Obama för att vara socialist. John McCain talar om att Obama vill ”spread the welth around” (att han vill sprida välfärden, typ se till att de som har mindre kan få lite mer och att de som tjänar mest får betala lite mer skatt) och McCain använder det som den värsta skrämselpropagandan.
– Republikanerna är rädda för alla välfärdssatsningar. Även om det fungerar eller skulle fungera vill de inte ha det eftersom de är rädda för allt som de anser vara det minsta socialism. Amerikaner har aldrig fått förklarat för sig vad det kan innebära, i republikanernas värld är nästan all välfärd socialism, säger Jeffery Israel.