Brandmännen som filmas här är Jimmy Bengtsson (5), Dennis Johansson(9), Anders Kristoffersson(16) och Robert Hjalmarsson(29).

En av brandbilarna på stationsplanen har en registreringsskylt med bokstäverna RYR. Det är en uppsluppen stämning i gruppen och Jimmy tar fram tejpen och vips står det PYR på brandbilen istället. Skratt och Jimmys ord:
– Filma inte det här!
Så där har det låtit ett tag på brandstationen i Visby. Hela sommaren har de bevakats dygnet runt av fotograf, producent och ljudtekniker från produktionsbolaget Mastiff. Serien, med namnet ”SOS Gute”, sänds på torsdagar i Kanal 5.
– Det är både på gott och ont, säger Jimmy. Det är skoj att nån reflekterar ens vardag, men man får tänka på kamerorna. I början var det nervöst och jargongen får man dra ner på.

Brandmännen i Visby har hela sommaren haft ett teveteam i hasorna. Här Kanal 5:s Julia Malmvall med filmare.
Brandmännen i Visby har hela sommaren haft ett teveteam i hasorna. Här Kanal 5:s Julia Malmvall med filmare.

Han berättar att flera på stationen var skeptiska till filmandet i början, men att de flesta har ändrat sig. Det är inte heller första gången det blir teve av brandmannalivet: I fjol sände SVT serien ”Livräddarna” om en brandstation i Solna.
– Men den här serien handlar inte bara om larmbiten, det är mer om livet på stationen, säger Jimmy. Lite hur det är att jobba som brandman. Det är bra att allmänheten får insikt i att det inte är kortspel, bandy och larm hela tiden. Vi har tråkiga sysslor vi med, det är inte bara glamour.
Han får medhåll av Kommunals klubbordförande Henrik Johansson, som säger:
– Det är ju invånarna som betalar vår lön. De borde ha insyn i vad vi gör.

Allt dokumenteras, också en övning med stegbilen.
Allt dokumenteras, också en övning med stegbilen.

Jimmy hoppas att publiken också ska få ta del lite av tjusningen med yrket.
– Att de får se charmen. Man vet aldrig vad en dag ska ge.
Hur går det då till vid larm? Jo, teveteamet följer med i en egen bil bakom de utryckande fordonen. De kollar om de får filma och även om de får ja, ringer de tillbaka en vecka efteråt och frågar en gång till om det verkligen är okej att ta med larmet i programmet.
– Vid larmen kommer de förstås alltid i andra hand. Annars vore det tjänstefel från vår sida. Men de har skött sig bra, aldrig varit i vägen, säger Jimmy Bengtsson.
I Visby ligger ambulansen vägg i vägg med brandstationen och SOS Gute kommer också att skildra ambulanssjukvårdarnas jobb. Därför går inslagsproducenten Julia Malmvall alltid med en sökare på sig, så att hon hör också ambulanslarmen.

Henrik Johansson
– Bra med insyn i vårt arbete, tycker Henrik Johansson, Kommunals ordförande på brandstationen.

För henne och de andra i teamet är SOS Gute bara ett program i raden, de har tidigare bland annat jobbat med Let’s Dance, Så ska det låta och Rena rama Rolf.
– Men brandmännen är störtsköna, säger en av de till mig i en inspelningspaus.
Allt är förstås inte toppen med att bli filmad jämt.
– Det kommer ju sitta x antal tusen kolleger och granska hur vi utför yrket, säger Henrik Johansson.
Och Jimmy Bengt-sson ser inte helt fram emot att bli igenkänd på stan:
– Det är det som jag är mest negativ till. Jag tror att det kan bli jobbigt.

ID: Jimmy Bengtsson

Jimmy BengtssonÅlder: 28 år.
Yrke: Brandman.
Familj: Flickvän.
Bor: Lägenhet i Visby.